В Україні з’являться мовні квоти на телебаченні

0
19

Верховна Рада прийняла законопроект про встановлення мовних квот на телебаченні. За документ №5313 у другому читанні і в цілому проголосували 269 парламентаріїв на засіданні у вівторок, 23 травня.

Прийнятий законопроект набуває законної сили через чотири місяці після публікації в офіційному виданні. Однак протягом першого року дії закону всі програми і передачі, їх частини, повністю чи частково створені або профінансовані телекомпанією, будуть зараховувати до квоти державної мови. У такий спосіб хочуть підтримати програми національного виробника.

За порушення мовних квот телекомпанії загрожує штраф: 5% від загальної суми ліцензійного збору ліцензії, виданої відповідно до ліцензії на мовлення.

Документом встановлюється, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач і/або фільмів українською мовою має становити не менше 75% протягом доби в кожному з проміжків часу: від 07:00 до 18:00 і від 18:00 до 22:00. При цьому для відповідних телеорганізацій регіональної і місцевої категорій мовлення передбачається встановити обов’язкову частку на рівні 50%.

Окремо встановлюється обов’язкова частка передач новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу: від 07:00 до 18:00 і від 18:00 до 22:00.

Документом також уточнені правила обчислення частки передач і/або фільмів, виконаних державною мовою. Зокрема, передбачено, що фільми і передачі, які не є власним продуктом телерадіоорганізації та виконані недержавною мовою, повинні бути субтитровані державною мовою.

Окрім того, встановлюється, що передача вважається виконаною державною мовою, коли всі репліки ведучих виконані державною мовою. При цьому можуть бути вжиті й інші мови без дублювання і озвучення під час репортажів з місця подій, у коментарях запрошених осіб тощо.

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here