Обидві сторони конфлікту на Донбасі незаконно утримують людей і катують їх, – правозахисники

0
20

У звіті організацій Amnesty International і Human Rights Watch оприлюднили факти тортур і незаконного утримання цивільних громадян як з боку проросійських бойовиків, так і з боку українських урядових сил.

Зафіксовано 18 таких випадків порушення прав людини, з них 9 з боку незаконних збройних формувань і 9 з боку українських силовиків. Дослідження проводилось методом опитування постраждалих.

За словами директора Human Rights Watch у Європі та Центральній Азії Рейчел Денбер, спільним для всіх випадків є утримання цивільних у повній ізоляції і застосування тортур.

Деякі люди були викраденні, деякі захоплення і таємно утримувалися, деяких катували, зазначила Денбер на прес-конференції у Києві. І українська влада, і проросійські сепаратисти іноді утримують цивільних, щоб мати валюту, щоб далі провести обміни.

Просимо український уряд розслідувати і притягати до відповідальності людей, які вчинили такі правопорушення, і дозволяти доступ громадськості до місць утримання людей, щоб запобігти таким порушенням, сказала представник Human Rights Watch у Європі та Центральній Європі.

Водночас в організації визнають, що задокументовані Human Rights Watch та Amnesty International випадки це не всі факти незаконного утримання людей, оскільки вони глибоко замасковані.

За останніми уточненими даними від СБУ, нині на окупованих територіях перебуває 108 українських заручників і ще 10 за ґратами в Росії. Сепаратисти на своїх сайтах заявляли про вимогу обміну 610 людей, однак, за словами представника України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко, половини цього списку не існує.

Джерело: radiosvoboda.org

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here