До Дня Перемоги на Дніпропетровщині проходитиме документальна виставка «СВЯЩЕННА ВІЙНА»

0
96

Виставка складатиметься із розділів – «На захист вітчизни», «Два роки окупації», «Остарбайтери», «Злочини окупантів», «Рух опору», «Визволення Дніпропетровщини у 1943–1944 роках». Експонатами виставки є більше 100 чорно-білих та кольорових фотокопій відомих і маловідомих архівних документів із фондів Державного архіву Дніпропетровської області та Центрального державного кінофотофоноархіву (ЦДКФФА) України ім.Г.С.Пшеничного, приватних колекцій, а також газетних матеріалів і повідомлень «Радінформбюро».

«Виставка «Священна війна» відображає події Великої Вітчизняної війни, які розгорталися на території нашої рідної Дніпропетровської області. Це священний подвиг наших дідів та прадідів. Ми повинні не лише берегти пам’ять про героїзм та мужність наших солдатів, які ціною свого життя подарували нам мирне небо, а й передавати їх з покоління в покоління», – сказав Дмитро Колєсніков. Губернатор також додав, що Президент України Віктор Янукович поставив завдання відзначити 9 травня на найвищому рівні. Це стосується і шанобливого ставлення до ветеранів Великої Вітчизняної війни, і благоустрою пам’яток, які увічнюють подвиг загиблих воїнів та символізують Велику Перемогу.

На стендах розділу «На захист вітчизни» будуть представлені заяви добровольців, які пішли на фронт, фотографії перших місяців війни, статті з газет.

У розділі «Два роки окупації» експонуватимуться документи німецької окупаційної влади, українських допоміжних установ і організацій. На цьому стенді будуть відображені різні сторони життя мешканців окупованої Дніпропетровщини: постанови, накази, особові документи, фотографії членів Дніпропетровської міської (української допоміжної) управи, фотографії обласного центру 1942–1943 років.

У розділі «Остарбайтери» експонуватимуться копії листів вихідців із Дніпропетровської області з місць невільницької праці, трудові книжки, світлини того часу і фотографія кладовища остарбайтерів у Німеччині, що була зроблена в 90-х роках ХХ століття. Також уперше будуть експонуватися документи, що передані до держархіву тільки у березні 2013 року. Це фотографії дівчат, що працювали на примусових роботах в Австрії, особові документи.

Розділ «Злочини окупантів» містить копії документів німецької окупаційної адміністрації та Комісії з обліку збитків, заподіяних німецько-фашистськими загарбниками та їх посібниками. Будуть представлені фотографії, що були зроблені під час ексгумації жертв фашистів і сучасні світлини тих місць.

У розділі «Рух опору» буде представлений звіт німецько-фашистських військових про боротьбу з партизанами у придніпровських плавнях у 1941 році, а також звіт про ці події Нікопольського міському компартії та інші документи.

Розділ «Визволення Дніпропетровщини у 1943–1944 роках» наповнений фотографіями із ЦДКФФА, що були отримані держархівом області у 2013 році. Завершать виставку стенди з контрольними роботами школярів «Що я пережив під час окупації», «Відбудова області після окупації» і «Перемога».

За інформацією Державного архіву Дніпропетровської області

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here