Дніпропетровщина переходить на новий рівень у вирішенні питань сирітства

0
22

Дніпропетровщина переходить на новий рівень у вирішенні питань сирітства

Починаючи з 2011 року Дніпропетровщина взяла курс на новий формат вирішення питання сирітства – влаштування дитини до сімейних форм виховання. За останні 2 роки у рамках обласного проекту «Родина для дитини» 926 дітей усиновлено та влаштовано до сімейних форм виховання з державних закладів. Таким чином за 2-3роки Дніпропетровщина планує максимально перейти на формат сімейного виховання цих категорій дітей. Наразі Дніпропетровщина переходить на новий рівень вирішення цього питання та більше уваги концентрує також на профілактиці соціального сирітства. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації під час Всеукраїнської наради присвяченої реалізація соціальних ініціатив Президента України у сфері захисту прав дітей.

Нарада пройшла під головуванням Міністра соціальної політики України Наталії Королевської та за участі уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка. Також у нараді взяли участь близько 300 осіб: заступники голів облдержадміністрацій, начальники обласних служб у справах сім’ї та молоді, директори обласних центрів соціальних служб у справах сім’ї та молоді з усієї України та ін.

Губернатор зазначив, що інтернатна система сформувалася ще в післявоєнні роки. І існувала з тих пір десятиліттями. Але як показує практика, діти – вихованці дитячих будинків виходять у дорослий світ, не маючи реального уявлення про життя. Тому Дніпропетровщина відходить від цієї, давно віджитої, системи. Для цього в області спільно з благодійним фондом Ріната Ахметова реалізується проект «Родина для дитини».

Підтвердженням ефективності такої системи є тисячі дітей, які знайшли своїх батьків. На початок 2011 року в інтернатних закладах області знаходилося 2,3 тис дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За два роки – 2011-й та 2012-й – майже тисяча з цих дітей (926) знайшли нові сім’ї. Таки чином, лише за два роки майже наполовину питання було вирішено. За 2 місяці цього року свою сім’ю знайшли ще 100 дітей. У цьому році стоїть завдання скоротити кількість дітей, які перебувають в інтернатах, з 1070 до 500.

«Фактично – це фінішна пряма. І 2013 рік має стати новим етапом у цій роботі. На початку шляху всі сили обласної влади були направлені на те, щоб діти з дитячих будинків знайшли свою сім’ю. Життя є життя, і діти через різні обставини залишаються без батьків. Проте у регіоні налагоджена система, яка допоможе дітям знайти нову люблячу сім’ю, минаючи інтернат. Тепер Дніпропетровщина переходить на новий рівень вирішення цього питання та більше уваги концентрує також на профілактиці соціального сирітства. Наша мета – звести до мінімуму випадки, коли дитину забирають із сім’ї», – сказав Дмитро Колєсніков.

«Коли у 2008 році фонд створив програму з розвитку сімейних форм виховання, ми виходили з єдиного пріоритету, визначеного засновником фонду Рінатом Ахметовим: дитина має виховуватися в родині. Ми пройшли непростий шлях, на якому зіштовхнулися із рядом складностей, – опір інтернатної системи, нерозуміння проблеми на найвищому рівні, відсутність позитивного досвіду. У цьому «пілоті» – на прикладі Дніпропетровської області, де ми знайшли однодумців, – вдалося відпрацювати управлінську модель. Тут, окрім політичної волі, було побудовано ефективну виконавчу структуру. І також завдяки цьому проект «Родина для дитини» продемонстрував вагомі результати. Але як для нас, так і для області, важливі не цифри та показники влаштування в родини, а й якість результатів. Оскільки пріоритет – дитячі долі, а не цифри», – сказав директор Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України Анатолій Заболотний.

За статистикою на Дніпропетровщині з 9 тис дітей-сиріт, 6,5 тис «осиротіли» при живих батьках. Губернатор наголосив, що на даному етапі дуже важливо зосередити увагу на роботі з кризовими сім’ями. Особливий акцент в регіоні робиться на популяризації сімейних цінностей, щоб попередити відмову матерів від новонароджених дітей. Інформаційна кампанія ведеться в пологових будинках і в лікарнях, працюють консультаційні пункти територіальних центрів соціальних служб.

У рамках реалізації Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича з липня 2012 року на Дніпропетровщині значно посилено штати центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Додатково введено 775 посад фахівців з соціальної роботи. Це дозволило в п’ять разів збільшити кількість спеціалістів, які працюють з сім’ями, що опинилися у складних життєвих обставинах. Основне завдання фахівців таке: кожна сім’я, яка потребує допомоги, повинна отримати її вчасно. Кризові ситуації мають бути попереджені.

Менше ніж за рік – з липня 2012 року по березень 2013 року – соціальні працівники області проінспектували більш ніж 82 тисячі родин. Це – третина всіх сімей з дітьми. Зних під соціальний супровід взято понад 7 тисяч сімей. Більше 2 тисяч сімей виведено із кризи. Завдяки своєчасним діям соціальних працівників попереджено вилучення 187дітей із сімей, 55 дітей повернуто в біологічні сім’ї із державних закладів.

З 2011 року в області реалізується соціальний проект «Депутати за благополуччя сімей». У соціальному проекті беруть участь понад 3,5 тисячі депутатів різних рівнів. Закожним з них закріплена кризова сім’я. Загалом під такою «опікою» депутатів перебуває понад 7,8 тисяч родин (74% від усіх кризових сімей). В містах та районах між сім’ями, місцевим центром соціальних служб та депутатом укладено тристоронні угоди, прописано план дій та обов’язки сторін по його виконанню. За необхідності родинам надається допомога в організації лікування, навчання, оздоровлення та відпочинку дітей, придбанні продуктів харчування та одягу, вирішенні житлово-побутових проблем. Також надається допомога у працевлаштуванні батьків

Цього року на Дніпропетровщині буде відкрито на базі дитячого будинку «Родина» в Дніпропетровську пілотний центр соціальної підтримки дитини і сім’ї. Він стане одним з перших в Україні. Подібний зараз працює тільки в Київській області.


За інформацією ОДА



Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here