На Дніпропетровщині створюється мережа центрів денного перебування для дітей-інвалідів

0
48

На Дніпропетровщині створюється мережа центрів денного перебування для дітей-інвалідів

У Дніпропетровській області 10 реабілітаційних центрів для дітей-інвалідів вже створені на базі закладів охорони здоровя, 32 центри на базі закладів освіти і науки та 5 відділень соціальної реабілітації дітей-інвалідів – при територіальних центрах Ленінського району Дніпропетровська, Дніпровського та Баглійського районів Дніпродзержинська, Новомосковська, Тернівки. У Саксаганському та Дзержинському районах Кривого Рогу у 2012 році створено комунальну установу Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Губернатор Дмитро Колєсніков поставив завдання керівникам міст та районів області розширити діючу мережу таких центрів. Наразі проводиться аналіз потреб створення таких центрів у містах та районах області, ведеться пошук оптимальних шляхів по їх створенню. Один із варіантів реалізації цього завдання створення центрів денного перебування для дітей інвалідів на базі існуючих територіальних центрів.

Робота таких спеціалізованих закладів дозволить залишати в ньому дитину-інваліда на час, поки батьки на роботі, і забезпечить її виховання під професійним наглядом. Тобто батькам, які працюють, не обовязково влаштовувати дитину-інваліда на тривалий час в інтернат. Необхідний догляд така дитина отримає у спеціалізованих центрах, а ввечері повертатиметься додому до батьків, сказав Дмитро Колєсніков.

У центрах денного перебування для дітей-інвалідів надається допомога особам з обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями і розумовою відсталістю в оволодінні побутовими навичками, проводяться заняття з логопедами, психологами, психотерапевтами. Це і корекційно-відновлювальні заняття, заняття з лікувальної фізкультури, масажу, сенсорної інтеграції, логопедії, ритміки, соціально-побутової та просторової орієнтації, розвитку комунікативної діяльності, соціально-психологічної адаптації та трудової реабілітації. Також у таких центрах інформаційно-консультативну допомогу можуть отримати батьки дітей-інвалідів.

Довідково:

Наразі у Дніпропетровській області на повному державному забезпеченні в інтернатних закладах утримується 3956 підопічних, з них у дитячих будинках інтернатах 604 дитини – інваліда.

Загалом на обліку у місцевих органах праці та соціального захисту населення регіону перебуває 183,6 тис. людей з інвалідністю, у тому числі 11,5 тис. дітей інвалідів.



Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here