В Європарламенті відкрилася виставка Петриківського розпису

0
43

В Європарламенті відкрилася виставка Петриківського розпису

В приміщені Європарламенту в Брюсселі голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков відкрив виставку унікального українського мистецтва Петриківського розпису. Виставка організована за ініціативи Віце-премєр-міністра України Олександра Вілкула при сприянні депутатів Європарламенту. Вона відкрита напередодні слухань, присвячених розвитку стосунків між регіонами України та ЄС та презентації інвестиційного потенціалу Дніпропетровщини, які проходитимуть в Європарламенті 30 січня.

Важливість цієї події для укріплення стосунків між Україною та Євросоюзом зазначили провідні європейські політики, які були присутні на відкритті Петриківського розпису.

Виставка Петриківського розпису в Європарламенті визнана як важлива для формування більш широкого уявлення європейської спільноти про Україну, – прокоментував подію голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

На виставці представлено понад 90 найкращих робіт народних майстрів Дніпропетровщини розписані панно, посуд, іграшки, писанки. Незабаром в Бельгії відбудуться ще 2 виставки Петриківського розпису, потім 3 подібні виставки будуть організовані у Франції, у тому числі у штаб-квартирі ЮНЕСКО.

Ярослав Кохличек, депутат Європейського Парламенту, підкреслив, що виставка сприятиме розширенню уявлення європарламентарїїв про Україну. Ми багато говоримо про Україну, проте дуже мало моїх колег бували в цій країні, – сказав він, зазначивши, що Україна є невідємною частиною Європи, повязаною з нею міцними культурними звязками.

Депутат Європейського Парламенту Милослав Рансдорф зазначив, що Дніпропетровщина відомий промисловий регіон – зміг зберегти народне мистецтво й деякі з шедеврів майстрів Петриківського розпису дають змогу відвідувачам Європарламенту познайомитись з цим явищем і з Україною. Красота є цінністю сама по собі, насолоджуйтесь нею!, – додав він у промові з нагоди відкриття виставки.

Ми представили до уваги міжнародної спільноти унікальне явище української культури Петриківський розпис. І барвисті життєрадісні твори наших народних майстрів не залишили байдужими європейську громадськість. За підтримки Олександра Вілкула Петриківка отримала потужний імпульс для розвитку. Вона дійсно стає культурним містком між ЄС та Україною, – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

Представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв привітав Дмитра Колєснікова з призначенням на посаду голови Дніпропетровської облдержадміністрації (24 грудня 2012) та зазначив, що його візит до Брюсселю є гарним стартом. Він також подякував українській делегації за можливість бачити цю виставку та виказав вдячність членам Європарламенту за допомогу в організації виставки Петриківського розпису. Україна хоче інтегруватися в Європу не тільки економічно, а й культурно. І цією експозицією ми хочемо показати, що Україна є повноцінним членом європейської сімї в культурній сфері, – зазначив також пан Єлісєєв.

В Європарламенті відкрилася виставка Петриківського розпису

Довідка:

Петриківський розпис унікальне явище національної культури, яке за правом увійшло до реєстру нематеріальної культурної спадщини України. З кінця ХVІІІ століття, а саме ним датуються перші вироби Петриківки, цей унікальний орнаментальний візерунок не втратив своєї автентичності. Колись у селі Петриківка цим розписом був прикрашений кожний будинок. Орнаментний розпис вважався оберегом від заздрості та зла, а також гарантією добробуту та благополуччя в родині.

У рамках ініціативи України наразі роздивляється питання щодо набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Відповідне номінаційне досьє було підготовлено у червні 2012 року Міністерством закордонних справ України та Міністерством культури України.

26 січня 2013 року у рамках набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства Віце-премєр-міністр України Олександр Вілкул презентував логотип Петриківка. Під час презентації бренду Олександр Вілкул зазначив, що на посаді Віце-премєр-міністра України він буде просувати та популяризувати бренд Петриківки на державному та міжнародному рівні.

Задля збереження і розвитку Петриківського орнаментного мистецтва на Дніпропетровщині реалізуються ряд освітніх програм, проходять фестивалі, функціонують спеціалізовані навчальні заклади.

У Дніпропетровській області існує Центр народного мистецтва Петриківка, до творчого складу якого увійшли 40 провідних майстрів.

З 2007 року у Дніпропетровській області проводиться фестиваль-ярмарок Петриківський дивоцвіт, мета якого популяризація українського мистецтва на світовій арені та подальший розвиток українських народних ремесел. У фестивалі завжди беруть участь майстри та творчі колективи з різноманітних куточків України та їх зарубіжні колеги.

У вересні 2012 року у рамках ініціативи України щодо набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства вперше в історії нашої держави у селищі Петриківка за участі дипломатичних представників з більше ніж 20 країн світу, діячів культури та мистецтва відбулася презентація Дніпропетровщини як центру унікального культурного надбання України та світу.

У листопаді 2012 року в Гомельському (Білорусь) палацово-парковому ансамблі урочисто відкрилася виставка українських Петриківських розписів Петриківські розписи перлина України. Захід було організовано асоціацією Україна Франція за активної підтримки Посольства України в Республіці Білорусь та Міністерства закордонних справ України.

Основи Петриківки на Дніпропетровщині вивчають у дитячих дошкільних установах, початкових класах, при допрофільній підготовці базової школи, в художніх школах. В минулому році у Дніпропетровському театрально-художньому коледжі була відкрита нова спеціальність Декоративно-прикладне мистецтво (Петриківський розпис).

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here