Віддана

0
33

Віддана

Галицькі дівчата зненавиділи її з перших днів.

Вона – українка зі старовинного козацького шляхетського роду, уродженка Слобідської України!

Вона Ольга Хоружинська , жінка найвідомішого галицького письменника Івана Франка. Талановита, освічена і багата, вона все своє життя присвятила Франку. Завдяки їй він відбувся як поет, як письменник, як особистість. Але все життя вона залишалася в тіні свого чоловіка.

Вибір Франка був не випадковий. Вона відповідала його ідеалу дружини жінки мислячої, розумної, чесної і переконаної. Але він не кохав її.

Він мав її за товаришку, за друга, за співробітника, але надихали його завжди інші жінки. Деякими з них він захоплювався. Він писав їм листи та мріяв про зустрічі. Вона це знала, постійно ревнувала, але продовжувала допомагати Франку в його справі.

Все життя Ольга Хоружинська залишалася відданою Франку та його ідеям. Завжди гордилась ним.

Через багато років їх донька Ганна скаже про свою матір: ‘Чи ж не вона була вірною помічницею-дружиною батька, чи ж не допомагала йому в його літературній праці? Поклавши нас, дітей, спати, вона ішла в його кімнату і там обговорювали, опрацьовували, плануючи нові видання. Скільки разів її ім’я містилось у виданнях, але й безіменна, вона жила життям тата, була його підтримкою, його порадницею’.Сестра Ольги Хоружинської Антоніна, згадувала у своїх спогадах: Вершка своєї слави Франко досяг не без допомоги своєї дружини, жінки дуже інтелігентної, яка постійно думала, щоби Франкові вдома жилося добре. Але в останню мить її життя поряд з нею не було ані коханого чоловіка, ані дітей, ані онуків. Вона померла на руках чужих людей. І довгий час залишалася невідомою справжня дата її смерті&hellip,

http://teleteatr.com.ua

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here