8 вересня, Проект „Каталонська поезія в Україні” Арт-центр Квартира

0
23

8 вересня, Проект Каталонська поезія в Україні Арт-центр Квартира

8 вересня, Проект „Каталонська поезія в Україні” Арт-центр Квартира

Мистецька аґенцуія Арт-Вертеп представляє:

Проект Каталонська поезія в Україні

Арт-центр Квартира (вул. Червона площа 3)

8 вересня. 19:00



Цьогорічний проект має на меті продовжити процес розпочатий в проектах Перше Пришестя та Друге Пришестя, вибудовуючи мости між двома суспільствами, між якими є дуже багато спільного але одночасно і різного, суспільствами, які в даний час знаходяться хоча і в різних соціально-політичних і культурних умовах, проте мають багато для навчання один у одного.

Процес розпочався з туру в 2009 році, де каталонська література була вперше представлена в Україні, а саме в містах Києві, Харкові, Івано-Франківську, Львові. У 2010 році тур був повторений з іншими поетами та містами Львів і Тернопіль. Тури першого і другого року пройшли з великим успіхом та мали неабиякий розголос в українських ЗМІ, як на зовсім невідому до того в Укріїні літературу. Окрім того, також почався процес обміну в протилежному напрямку, у травні минулого року три українських поета мали змогу приїхали до Каталонії для участі в Барселонському Тижні Поезії.

Цього року у вересні, за сприяння тернопільського видавництва Крок, запрошено трьох каталонських поетів до п’яти міст України: Харкова, Дніпропетровська, Одеси, Тернополя та Львова. Основна частина цього літературного туру складатиметься з виступів кожного з трьох письменників на VI Міжнародному літературному фестивалі / 18 Форум видавців у Львові (14-16 вересня 2011).

Три автори, які будуть представляти Каталонію цьогоріч це Томас Аріас Солер, Мерітчель Кукурелья-Жорба і Едуард Кармона Відал. Два перші поети є значущими фігурами на каталонській літературній сцені, тоді як третій є молодим письменником впевнено йдучим вгору. Поезії авторів перекладені з каталонської українською мовою Андрієм Антоновським та Каталіною Джіроною.



Проект здійснюється під егідою Інституту Рамона Ллюля, Уряду Каталонії, які сприяють популяризації каталонської культури за кордоном.

Едуард Кармона Відал (Eduard Carmona Vidal, Дельтебре, 1982)

Поет, прозаїк та декламатор. Автор поетичних збірок Книга помилок (Llibre dels errors, 2009) та De imaginarium (De imaginarium премія Terra de Fang de Deltebre), незабаром побачить світ нова збірка Летючий взагалі (Vol&agrave,til, en general). Друкувався в антологіях Полумяний камінь антологія молодої каталонської поезії (Pedra Foguera. Antologia de poesia jove dels Pasos Catalans), Боуезія (Bouesia, 2007 та Bouesia 2008), II Зліт поетів за мир: вшанування Салема Зеніа (II Trobada de poetes per la pau. Homenatge a Salem Zenia, 2009), і Залізо (Ferro, 2009). Також друкував свої оповідання та статті у різних журналах: Через Капелюх (P&egrave,l capell), Аушюмара (Auxumara), Танці/Долини Літер (bValls de Lletres). За оповідання У безтурботному лісі (Al bosc id&iacute,l&middot,lic) отримав премію Valls Jove. Координує декілька інтернет-спільнот присвячених літературі.

Як декламатор брав участь у найзначущіших поетичних заходах Каталонії: Барселонський Тиждень Поезії, Поетична П’ятнадцятка у Вілафранці, Перпіньянський Тиждень Мови, la Porcellada у Ажері, Міжнародний День Поезії у Тарраґоні. Співорганізатор багатодисциплінарного Фестивалю Bouesia у Дельтебре.

Із 2008 року розпочинає поетично-музичний проект Поетичні читання на дім, декламуючи у музичному супроводі власні твори та інших каталонських і зарубіжних авторів.

Мерічель Кукурелья-Жорба (Meritxell Cucurella-Jorba, Елс-Осталетс-де-Пьєрола, 1973) дві літери і один звук: диграф tx* – центр її імя. Літера почуття. Вона поет. Поет і крапка.

У 2000 році виграла Премію Молодих Митців міста Барселони з збіркою штрикни мене i представляла Барселону на Біенале Молодих Митців Європи та Середземноморя у Сараєво. Перший крок. Перша спроба. У 2008 році виграє Поетичну Премію Поллєнса з збіркою Червоно-горяча нестриманість (Intemper&agrave,ncia roig enc&egrave,s). Останній крок. Запекла оборона того що кохаєш та навпаки.

Після першого книжкового зухвальства з’явилися інші, які народилися спокійніше (Кочівник тобою. Нотатник, N&ograve,mada de tu. Un quadern, і Закохані з Сараєво, Els amants de Sarajevo). I врешті-решт, диграф сказав, бувай-до скорого великим літерам. Настав час зав’язувати вузол (nuar, 2004), а далі розлюбити (desamar, 2005) або незавершеності: світлин поцуплених на кладовищах i незакінчених текстів. Червоно-горяча нестриманість (2009) її остання книга: коло пристрасті.

Диграф брав участь у поетичних фестивалях Каталонії (Барселона, Жірона, Льєйда, Тарраґона, Оліва, Льозета, Авіньо, тощо) а також Європи (Сараєво, Рим, Порто, Берлін, Лісабон і Люксембурґ).

Час від часу диграф смикає, за лаштунками, за нитки мистецьких протидій.

Поезія. Поезія і крапка.

Томас Аріас Соле (Tom&agrave,s Arias Soler, Ґуардіола-де-Берґеда, 1966)

Поет, оповідач i музикант. Автор двох поетичних збірок: Романси (Roman&ccedil,os, 2004 IX премія Сальвадора Еспріу) і Ненависть на полотні (Odi sobre tela, 2011). Друкувався в антології Двадцять років кафе сентраль (Vint anys de caf&egrave, central, 2009), написав книгу оповідань Для хлопців і параної, що вийшла у Національній Компанії Поезії (Per a nois i paranoies, 2008), а також збірку статей Газетний папір (Papers de diari, 2010). Співпрацював зі співачкою Іветт Надаль (Ivette Nadal) як кларнетист у записі музичної платівки Найсолодші війни (Guerres dolc&iacute,ssimes).

Твори Томаса Аріаса протягом багатьох років можна почути на різноманітних читаннях, фестивалях та поетичних вечорах не лише у Каталонії, а й на міжнародних форумах (XXI Festival Internacional de Poesia de Medell&iacute,n, Колумбія, серед інших). Завдяки самобутності, розмовності чи то уснопоетичності своєї гострої поетики, балансуючої на межі іронії та сарказму, що нікого не залишають байдужим, посів чільне місце у розряді поетичних важковаговиків, перетворившись на один з неодмінних голосів сучасної каталонської літератури.

Квартира, Арт-центр

Адрес: ул. Красная площадь, 3-1, 49000 Центр (ЦУМ)

Тел.: 371-45-22



ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here