Нові дорожні знаки не вивчили навіть даішники, а водіям вони схожі на комікси

0
171

Нові дорожні знаки не вивчили навіть даішники, а водіям вони схожі на коміксиПояснення деяких табличок даішники давали без зупинки, а інші змушували їх довго думати, повідомляє ‘Сегодня’. Наприклад, подивившись на фотографію знака 1.40 ‘Кінець дороги з удосконаленим покриттям’, молоді інспектори дещо задумалися. ‘Ми ще самі нових правил не знаємо, – відповів інспектор. – Нам поки не говорили, якщо у вас є питання – запитуйте в Управлінні на проспекті Богдана Хмельницького’. Його колега з іншого екіпажу, побачивши фотонових знаків сказав, що більшість, звичайно, йому зрозумілі, але пояснити знак ‘Кінець дороги з удосконаленим покриттям’ не зміг. Вислухавши тлумачення таблички, даішник пожартував: ‘Загалом, у нас така, поліпшена, одна, а знак – кінець дороги з Конча-Заспи’. Офіційно у київській ДАІ відповіли, що навчають нових нормативів всіх без винятку інспекторів. ‘Інструктажі проходили в обов’язковому порядку, пройдуть і перед чергуванням, – розповіла спікер столичної автоінспекції Наталя Сторожик. – Не знати знаків – це неприпустимо, вони їх вивчать як ‘Отче наш’. До цього в ДАІ додають, що коректніше питати інспекторів про нові знаки все ж сьогодні, ніж за день до вступу: ‘В цьому випадку, як у школі – хтось добре вивчив матеріал, інші – ще вивчають’. Також у ДАІ кажуть, що в перший день нових ПДР штрафувати за їхнє порушення не будуть. ‘Всі ми люди, тому протягом місяця будемо проводити широку роз’яснювальну бесіду, ми ж покликані допомагати водіям на дорозі. Не виключено, що це затягнеться на декілька місяців’, – повідомили інспектори. При цьому нові ПДР не знають і більшість водіїв. ‘Мене лякає пункт, що можуть оштрафувати за їзду без світла в сутінки, але, коли вони починаються лише сказано, що від заходу до сходу сонця. Це що – треба возити з собою календар, де сказано, що 15 квітня захід сонця о такій годині, а 15 грудня – о такій?’, – запитує київський таксист. У той же час, деякі водії вважають нові знаки коміксами. ‘Перевернута машина насмішила. Це що – дозволена парковка догори колесами або їзда на даху? Я про нові правила нічого толком не чув’, – зазначив столичний водій.



Три зміни в ПДР:



1. З 1 жовтня по 1 травня всі механічні транспортні засоби (автомобілі, мотоцикли, трактори і т. д.) мають цілодобово їздити з увімкненими фарами на заміських трасах. Зараз такого немає, ПДР вимагають вмикати фари в темний час доби і ‘в умовах недостатньої видимості’, наприклад, при негоді (грозові хмари, опади). Штраф за порушення – 340-425 грн. Плюсом можна вважати те, що транспорт буде помітнішим на дорозі. Мінусом – те, що збільшується витрата палива (частина потужності, що розвивається двигуном, йде на освітлення), скорочується термін служби фар і ламп в габаритних вогнях.



2. Додаткові обмеження дозволеної швидкості руху (60 км / год – у населених пунктах, 90 км / год – поза населеними пунктами, 130 км / год – на автострадах) можуть вводитися тимчасово і постійно. Поруч зі знаком, що обмежує швидкість, має бути знак, що пояснює, чому треба їхати повільніше (наприклад, попереду дорожні роботи, пішохідний перехід, школа). Тимчасові обмеження вводяться: – При дорожніх роботах, – У місцях проведення масових або спецзаходів (мітинги, навчання), – При стихійних лихах. Постійні обмеження вводяться: – На небезпечних ділянках доріг і вулиць (круті повороти, обмежена видимість, звуження дороги), – Перед пішохідними переходами, – Перед стаціонарними постами ДАІ, – На ділянках доріг біля шкіл, дитсадків, дитячих оздоровчих таборів. Нагадаємо, що зараз: – Швидкість може бути обмежена тільки при дорожніх роботах, – Якщо роботи не ведуться або закінчені, а знаки стоять – водія штрафувати не мають права, – Протяжність ділянки з обмеженою швидкістю не може перевищувати 2 км. Пункти 2-3 запропоновано скасувати. Плюсом є те, що узаконять фактично існуючі необхідні обмеження, які дозволяють зменшити ймовірність ДТП. Мінусом – ДАІ отримує право необмежено ‘розтягувати’ зону дії знаків, що обмежують швидкість і штрафувати водіїв, навіть якщо знак не має сенсу (не ведуться дорожні роботи). Штраф за перевищення швидкості: на 20-50 км / год – 255-340 грн, понад 50 км / год – 510-680 грн або 30-40 годин громадських робіт.



3. Перед знаком ‘Контроль’, що забороняє проїзд без зупинки (перед постом ДАІ, прикордонної служби, митниці, пунктом оплати на платних дорогах тощо) повинні бути завчасно встановлені кілька знаків, що обмежують швидкість (наприклад 90 км / год, через 100 метрів – 70 км / год і т. д.). Зараз таких знаків немає. Плюсом є те, що підвищується безпека руху, тому що водій може своєчасно знизити швидкість перед зупинкою. Мінус – зайві витрати на додаткові знаки.




Джерело: ТСН



Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here