«Жити до останнього подиху». На Дніпропетровщині обговорили необхідність створення хоспісів

0
56

Під час заходу перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Анатолій Крупський зазначив, що хоспіси – це не просто медустанови. Це також цілі комплекси психологічної, соціальної та духовної допомоги. Їхні двері завжди відкриті для людей, які завершують свій життєвий шлях. Полегшити їхні страждання та допомогти їм не втратити людської гідності – головне завдання таких установ. Також він додав, що на сьогоднішній день питання створення хоспісів є дуже важливим не тільки для Дніпропетровщини, але й для всієї країни.

Це справа не конкретної людини, не конкретного міста. Це наша спільна мета і спільне завдання, адже залишатися байдужими до цього питання – просто неможливо, – сказав Анатолій Крупський.

На сьогоднішній день хоспісна допомога розвинута в провідних країнах світу. Завдяки модернізації охорони здоров’я, ця практика почала впроваджуватись й на Дніпропетровщині. Наразі в регіоні функціонує 89 хоспісних ліжок, що вдвічі більше, ніж у 2011 році. Також у рамках заходу був презентований документальний фільм Крок за обрій, у якому висвітлюються особливості паліативної допомоги в Україні та розповідаються особисті історії невиліковно хворих людей. Подібний захід вже відбувся у Києві, сьогодні у Дніпропетровську, на черзі усі інші регіони країни.

Наша мета – це розвиток паліативної та хоспісної допомоги на Дніпропетровщині. Зокрема, вироблення оптимальної моделі цього процесу, – сказав голова правління Всеукраїнської громадської організації Українська Ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги Василь Князевич.

Окрім цього, в цей день у Дніпропетровську відбулася науково-практична конференція з питань розвитку паліативної допомоги на Дніпропетровщині в умовах модернізації охорони здоровя. Зокрема, були розглянуті такі питання:

  • Актуальність створення системи паліативної та хоспісної допомоги в Україні, стан та перспективи розвитку.
  • Організаційно-методичні засади та досвід розвитку системи паліативної та хоспісної допомоги в Україні.
  • Цільова модель надання хоспісної допомоги в Дніпропетровській області.
  • Залучення Священнослужителів до надання паліативної допомоги населенню Дніпропетровської області.
  • Розвиток волонтерського руху з метою покращення надання паліативної та хоспісної допомоги.

У заході взяли участь представники Департаменту охорони здоровя Дніпропетровської облдержадміністрації, соцзахисту населення, медичні працівники, викладачі Дніпропетровської державної медичної академії, громадські організації, духовенство та волонтери.

За інформацією ОДА

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here