Терра Інкогніта

0
60

Терра Інкогніта – так латиною позначається невідома, незвідана земля. Вживалося, в основному, в картографії, але цей термін підходить і для візиту юристів СІЧі в м. Синельниково. Ледь не єдиним форпостом правозахисту воїнів АТО, переселенців та інших людей, яких зачепила війна, є організація Валентини Миколаївни Громадська організація ветеранів АТО і учасників бойових дій Синельниківщини.

Район потребує сильної підтримки, і юридичної в тому числі. Під час візиту було виявлено декілька кричущих випадків, які без допомоги фахових правозахисників і уваги спільноти вирішити буде вкрай тяжко. Боєць 57 ОМБ 17 бату, назвемо його Іваном, пройшов Іловайськ і інші болючі місця країни, але досі не має УБД. Чому? Через установки командування, ми так думаємо. Це не поодинокий випадок, таких в баті багацько. Лягаєш до шпиталю СЗЧ (самовільне залишення частини), відправляєш документи вони то псуються, то губляться. Вочевидь, ще на мапі України ще існують такі рудиментарні військові частини, в яких отримання бійцями посвідчення УБД є небажаним для керівництва. Загалом на четвертий рік війни в Синельниково забагато було звернень щодо отримання посвідчення учасника бойових дій і від бійців, і від волонтерів, які займаються вивезенням тіл загиблих з району ведення бойових дій.

На думку правозахисників СІЧі, це відбувається через недостатню правову обізнаність мешканців регіону, замалу кількість тренінгів і семінарів. З цим погоджуються і працівники соціальної служби, які теж потребують інформаційної підтримки.

Під час зустрічі з експертом-аналітиком з соціально-правових питань і психологом, вони отримали інформацію про новації законодавства щодо захисту ВПО, ставили багато питань щодо механізмів погашення конфліктів, адже люди, травмовані війною, зазвичай мають доволі агресивний настрій під час звернення до держслужбовців. Заступниця керівника соцзахисту в розмові з експертом скаржилася на нестачу інформації і наголошувала на тому, що її підлеглі радо брали б участь в практичних тренінгах, якби хтось з компетентних правозахисників їх проводив.

Крига скресла, співпраця налагоджена, телефони юристів роздані всім бажаючим. Сподіваємося, що це був не останній візит і ситуація в регіоні крок за кроком поліпшуватиметься.

Для довідки:



Громадська Приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини ГО ‘Правозахисна Група ‘Січ’ проводить безоплатні юридичні консультації.

Увага! Юристи здійснюють прийом громадян по попередньому запису.

Громадська приймальня УГСПЛ в приміщенні ГО ‘Правозахисна Група ‘СIЧ’

Адреса приймальні: м. Дніпропетровськ, вул. Святослава Хороброго 31/30 (перехрестя з вул. Воскресенською))

Графік прийому:

Середа з 10-00 до 16-00 год. Консультації для тимчасово переміщених осіб та учасників АТО

Вівторок, четвер з 10-00 до 16-00 год. Консультації для всіх категорій громадян

Перерва з 13.00 – 13.30

Телефони для запису:

Гор.: (056)7673987

МТС: 095 90 333 61

KS: 068 762 000 9

Life: 093 63 49 884

Пошта: pgsichdnipro@gmail.com



Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here