Солдати ВСУ округа Південь” отримали довідки учасників бойових дій”

0
102

Солдати ВСУ округа Південь отримали довідки учасників бойових дій



Сьогодні у прес-центрі ‘Днепр Пост’ відбулася пресконференція на тему правозахисту в умовах невизнаної війни. Про перемоги і плани на майбутнє розповідали Віталій Погосян і Дмитро Рева.

Перемога номер один: визнання 114 бійців військових частин ОК ‘Південь’ учасниками бойових дій. Загальна статистика за округом невесела – з усього ‘Півдня’ офіційно учасниками бойових дій з усіма правовими наслідками є всього 160 військовослужбовців. 114 з них – результат двомісячної праці юристів ‘Січі’. На теперішній час на розгляді комісії знаходяться ще 500 пакетів документів.



Солдати ВСУ округа Південь отримали довідки учасників бойових дій



Перемога номер два: 21 заява, що була подана у ЄСПЛ щодо бійців, що перебували в полоні як на території України, так і в Російській Федерації. Відповідачем у справах військовослужбовців 51-ї та 72-ї бригад, які деякий час утримувались за кордоном, є РФ. Як пояснив Віталій Погосян, однією з задач цих звернень є привернення уваги світової спільноти до аргументовано доведеної безпосередньої участі Росії у збройному конфлікті на Сході України.



Солдати ВСУ округа Південь отримали довідки учасників бойових дій



Перемога номер три: відкриття громадської приймальні у Краматорську. Як зізнався Дмитро Рева, юристи планували займатися на прифронтовій території захистом прав військових, але побачивши катострофічну ситуацію, що склалася там з біженцями, включилися у справу. Зараз готуються документи для оскарження в судовому порядку відмов у взятті на облік як вимушених переселенців людей з Дебальцево, Авдіївки, Попасної, Вуглегірська – всіх тих районів, що потерпають від обстрілів, але де-юре не є територією АТО.

Про плани: Зявилася нова і дуже болюча тема – правозахист добровольців. Прецедент формуватиметься на основі справи медика батальйону ‘Донбасс’ Ганни Ілющенкової, що була поранена під час виходу з Іловайська, потрапила в полон, лікувалася у Литві, а зараз була покинута на призволяще, бо литовські медики змогли кваліфікувати ушкодження Ганни як поранення, а українські – ні. Поранений медик-доброволець навіть не має коштів на відправлення документів з Одеси до Дніпропетровська. Юристи ‘Січі’ добиватимуться отримання мужньою жінкою статусу учасника бойових дій з усіма наступними наслідками.



Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here