Діти-сироти матимуть можливість виховуватись у сім`ях

0
28

Діти-сироти матимуть можливість виховуватись у сім`ях

У 2013 року на Дніпропетровщині кількість дітей, які знаходяться на вихованні у державних закладах, скоротиться з 1065 дітей до 500. У цьому році за підтримки губернатора Дмитра Колєснікова вже створено 2 дитячі будинки сімейного типу та 6 прийомних сімей, в яких виховуються 33 дитини. Про це повідомила заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Надія Подоплєлова під час колегії Міністерства соціальної політики України на тему Досвід роботи області з питання розвитку сімейних форм виховання та влаштування до них дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Колегія пройшла під головуванням Міністра соціальної політики України Наталії Королевської.

Наталія Королевська під час колегії наголосила на великому досвіді Дніпропетровщини у розвитку форм сімейного виховання.

Як зазначила у своїй доповіді на колегії Надія Подоплєлова, на Дніпропетровщині також збільшилась кількість родин, які бажають усиновити дитину віком старше 5 років. У 2011 році усиновити таку дитину бажали 8% потенційних батьків, у 2012 році їх кількість зросла майже вдвічі до 15%.

У суспільстві формується нове шанобливе ставлення до сімей, що виховують чужих дітей. Ми активно переходимо на європейську модель сімейного виховання дітей, які потребують особливої підтримки. Непоодинокими є випадки, коли вихованці з ДБСТ виростають та створюють власні сімї, куди беруть дітей зі складною долею, які втратили батьків,- відзначила Надія Подоплєлова. Сімї, що всиновлюють дітей або беруть їх на виховання світочі Придніпровя, які знаходяться під особливою увагою голови облдержадміністрації Дмитра Колєснікова.

У рамках реалізації програми Родина для дитини в області збільшилася кількість соціальної реклами про дітей, яких можливо усиновити. Наразі щоденно в ефірі місцевого телебачення кілька разів на день виходять програми про важливість сімейного виховання, про досвід батьків, які вже виховують у своїй родині дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування. У 2012 році в ЗМІ Дніпропетровського регіону започатковано 6 рубрик та опубліковано більше 3 тис інформаційних повідомлень.

Довідка:

  • Сьогодні в Дніпропетровській області проживають 9 323 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. У 2008 році їх було більше – близько 11 тис.
  • На даний момент 7 799 сиріт області (84%) влаштовані до сімейних форм виховання. Це на 6,5% більше, ніж на початку 2012 року.
  • Загалом у 2012 році створено 43 ДБСТ та 112 прийомних сімей, до яких потрапило 428 дітей.
  • З 2010 року за рахунок розвитку сімейних форм виховання кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатах області скорочено майже вдвічі (з 2,5 тис до 1065 тис).
  • Наразі в області функціонує 103 ДБСТ і 357 прийомних сімей, в яких виховується 1 335 (14,3%) дітей.

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here