29.11-13.12.2012, Перші двадцять років. Children room meets digital technlogy. Тобіас Розенбергер

0
32

29.11-13.12.2012, Перші двадцять років. Children room meets digital technlogy. Тобіас РозенбергерПерші двадцять років. Children room meets digital technology – проект німецького медіа-художника Тобіаса Розенбергера, автора багатьох інсталяцій, перфоменсів, відео-арту. Ідея проекту виникла у Тобіаса під час перебування в приватній резиденції для митців в с. Музичі, заснованої художницею Алевтиною Кахідзе та її чоловіком Володимиром Бабюком. Уперше проект був презентований як мультимедійна інсталяція в двох майже однакових залах арт-центру Я Галерея у Києві. Згода художника показати роботу в дніпропетровській Я Галерея – в дещо іншому просторі – свідчить про те, що тема Перші двадцять років. Children room meets digital technology для Тобіаса Розенбергера не є вичерпаною – проект змінюється і набуває нового втілення. Основні об’єкти мультимедійної інсталяції – це речі самого художника, які належать першим двадцятьом рокам його життя. Зв’язок між речами і їх власником встановлюється через час, позначений у годинах, днях, роках…. Куратор і художник ставлять запитання, що означають для нас Речі, і дають свою відповідь, пропонуючи зануритись в інтимний простір речей дитинства і юності митця за допомогою новітніх цифрових технологій – сhildren room meets digital technology.



Про проект:

Після сорока двох днів домашнього арешту Ксавє де Местр написав: Вони заборонили мені пройтися містом і передмістям, та вони залишили мені увесь світ. За ці 42 дні погляд де Местра на Речі у власному будинку змінився. Чи можливо, що ці речі змогли стати для нього всім НАШИМ світом? Стати ВСІМ НАШИМ світом без нас?.. Що ми відчуваємо, коли Речі отримують таку владу? Ніяковість? Ревнощі? Однак хто дає речам владу? Ми? Всього лише 42 дні, і погляд на звичне кардинально змінюється? А якщо припустити, що всі перші роки нашого життя це теж короткі постійні арешти, які ми відсиджували в дитячих кімнатах, якщо батьки забороняли пройтися містом і передмістям саме тоді, коли цього так хотілося? А якщо дитячої кімнати не було? Кутка достатньо, щоб відчути те ж, що і Ксав’є де Местр… Хоча можливо потрібно дорости до Ксав’є де Местра, щоб відчути те саме. Тоді якою цифрою можна порахувати ці перші роки? Тобіас Розенбергер пропонує цифру 20 перші двадцять років… Ця цифра так само абстрактна, як і цифра 42 сорок два дні домашнього арешту де Местра. Цифри не дають відповіді на питання, що означають для нас Речі речі з минулим, гарні, дорогі, імпортні, радянські, зіпсовані, подаровані, нові, виписані із закордону, вкрадені, придбані на останні гроші, речі з дитинства, Речі… Цифри тільки вказують, що між Речами і нами є час порахований у годинах, днях, роках… Щоб подивитися на Речі перших двадцяти років свого життя, Тобіас Розенбергер використовує 4 камери спостереження, 9 моніторів та інші сучасні медіа. Ксавє де Местр колись використовував Слово. Але часи змінюються. Речі художника зберегли його батьки в Ашаффенбурзі. Тепер Вони частина медіа-інсталяції Перші двадцять років.

Алевтина Кахідзе, Музичі, 2012

Про автора:

Тобіас Розенбергер народився в 1980 році. Живе та працює у м. Франкфурт-на-Майні, Німеччина. Працює на межі театру, нових медіа, образотворчого мистецтва та інсталяції. Є автором декількох інсталяцій у публічному просторі, зокрема, у німецькому та французькому посольствах у Сані (Ємен), Центру Daning Life Hub у Шанхаї, а також інсталяції у рамках бієнале Luminale у Франкфурті. Учасник багатьох виставок, в тому числі в Ліоні (Міжнародна лабораторія художньої творчості Les Subsistences), Барселоні (Ґете-Інститут), Макао (Центр Східної Культури), Копенгагені (Фестиваль Цифрового Мистецтва), Ліверпулі (фестиваль Moves10), а також у Катовіце (галерея Rondo Sztuki Galeria), Мехіко-Сіті (персональний проект в галереї A/B Національного центру мистецтв CENART), Оснабрюку (Європейский Фестиваль Медіа Мистецтва, музей Kunsthalle Dominikanerkirche), Севастополі (Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва Balaklava Odyssey), Пекіні (Центр сучасного мистецтва AFA), Галле (Werkleitz Festival) та в Еслінгені (персональний проект в галереї Villa Merkel). Отримав декілька грантів, серед яких грант Проекту Європейської Мобільної Лабораторії для інтерактивних медіа-мистецтв, а також стипендію для художників Esslinger Bahnwrter центру Bahnwrter м. Еслінген, стипендію P&eacute,pini&egrave,res Europ&eacute,ennes для молодих художників, стипендію Мексики для молодих німецьких медіа-художників, а також стипендію на проживання в резиденції Jaaga в індійському місті Бангалор (програма Ґете-Інституту Індії). За підтримки Ґете-Інституту України, в 2011 році художник взяв участь у проекті Розширена Історія Музичів приватної резиденції для митців, заснованої українською художницею Алевтиною Кахідзе та її чоловіком Володимиром Бабюком. Під час перебування у резиденції Тобіас Розенбергер почав розробку основної концепції нового проекту Перші двадцять років. Сhildren room meets digital technology.



Запрошуємо Вас на відкриття виставки за участю художника та куратора, що відбудеться у четвер, 29 листопада, з 19.00 до 21.30, в арт-центрі Я Галерея на Гусенка, 17.



30 листопада о 14.00 Алевтина Кахідзе проведе

екскурсію

мультимедійною інсталяцією Тобіаса Розенбергера Перші двадцять років. Children room meets digital technology, під час якої розкаже про ідею проекту – просту й складу водночас, а також про принцип побудови й процес створення інсталяції.

Вхід вільний. Обов’язкова попередня реєстрація за телефоном: /056/ 713 5 713.



Проект відбувається за ініціативи і у партнерстві з

Goethe-Institut

в Україні, а також при підтримці арт-центру Павла Гудімова Я Галерея, Павла Мартинова та Володимира Бабюка.

Також висловлюємо подяку у реалізації проекту компанії Горизонт-CМ і технічному партнеру – компанії PROJECTION SYSTEMS.



За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь: координатор проектів Катерина Семенюк, 056 713 5 713, 067 567 30 20, ks@yagallery.com.ua.

Слідкуйте за новинами арт-центру на сайті

Ya Gallery

та на сторінці у

Facebook

.

Я Галерея

Адрес: ул. Гусенко, 17 , тел.: 713 5 713, (067) 622 2 992

Время работы: 10:00 – 20:00 (Пн – Сб)

Вход: уточняйте

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here