Нова редакція Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» сприятиме ще більш ефективному захисту здоров’я як самих пацієнтів, так і оточуючих людей»

0
59

Нова редакція Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» сприятиме ще більш ефективному захисту здоров’я як самих пацієнтів, так і оточуючих людей»

Туберкульоз це одна з найпоширеніших та найнебезпечніших хвороб у світі. Одна людина, що страждає на відкриту форму туберкульозу, може інфікувати за рік 10-15 людей. Не дивлячись на це, не всі носії захворювання розуміють загрозу туберкульозу для власного здоровя і здоровя оточуючих, відмовляючись від лікування. Для того, щоб своєчасно, а значить ефективно, надавати медичну допомогу таким несвідомим пацієнтам, а також не наражати на небезпеку інших людей, на початку 2013 року було прийнято нову редакцію Закону України ‘Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз’. У ній, зокрема, прописано чіткий механізм примусової госпіталізації людини, яка страждає на відкриту форму туберкульозу і порушує протиепідемічний режим.

Про це розповів головний лікар Дніпропетровського міського протитуберкульозного диспансеру Костянтин Бордюг під час прес-конференції в ІА Новий Мост.

Рівень розвитку сучасної медицини дає підстави з впевненістю сказати: туберкульоз це не вирок. Подолати його можна за умови вчасного виявлення та неухильного дотримання пацієнтом рекомендацій лікаря. Для лікування таких пацієнтів держава створює всі умови, – сказав Костянтин Бордюг.

Він також наголосив, що поява норми про примусову госпіталізацію була викликана здебільшого недотриманням протиепідемічних заходів неблагонадійними верствами населення (люди, що вживають наркотики чи алкоголь, люди без постійного місця проживання тощо). Нова редакція Закону України Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз сприятиме ще більш ефективному захисту здоровя як самих пацієнтів, так і оточуючих людей, – сказав Костянтин Бордюг.

У Департаменті охорони здоровя Дніпропетровської облдержадміністрації на виконання Закону України ‘Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз’ запроваджено моніторинг примусової госпіталізації пацієнтів з відкритою формою туберкульозу. Щотижня сюди надходить інформація щодо кількості осіб, які перервали лікування, та поданих заяв до суду.

Якщо лікар-фтизіатр помітив, що людина, яка страждає на туберкульоз, перервала лікування або взагалі відмовляється від нього, то він має протягом 24 годин подати заяву до суду. За рішенням суду пацієнт направляється до протитуберкульозного закладу. Примусова госпіталізація з урахуванням висновку лікаря може тривати до 3 місяців. У разі його невиконання рішення суду за законом пацієнт може бути притягнений до кримінальної відповідальності.

На Дніпропетровщині кожен громадянин, який зіткнувся з цією хворобою, при власному бажанні має всі необхідні умови для подальшого ефективного лікування, – підкреслив під час прес-конференції Костянтин Бордюг. Він зазначив, що для цього в області створені всі умови: проводяться ремонтні роботи у протитуберкульозних диспансерах області, закуповується сучасне медичне обладнання. У 2012 році було збільшено фінансування на продукти харчування та медикаменти у медичних закладах області.

Довідка.

На Дніпропетровщині функціонує 6 протитуберкульозних диспансерів, 1 протитуберкульозна лікарня, 5 спеціалізованих протитуберкульозних відділень, 5 протитуберкульозних санаторіїв для лікування дітей та 2 для лікування дорослих.

Наразі усі фтизіатричні заклади на 100% забезпечені необхідними медичними препаратами та витратними матеріалами.

Важливим напрямком є оновлення матеріально-технічної бази фтизіатричних закладів. Так, у 2012 році для Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова та ДОКЛПО Фтизіатрія було придбано сучасний флюорограф та пересувний рентгенологічний апарат.

Для проведення найточніших досліджень лабораторії фтизіатричних закладів області оснащені центрифугами (пристроями для поділу сипучих тіл або рідини та відділення рідини від твердих тіл).

У ДОКЛПО Фтизіатрія та Дніпродзержинському протитуберкульозному диспансері введено в експлуатацію сучасні піролізні інсинератори Мюллер (апарати із знешкодження медичних витратних матеріалів, що застосовуються для лікування інфікованих пацієнтів).

Завдяки збільшенню фінансування фтизіатричної галузі у Дніпропетровській області проведено реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях. У 2010 році після ремонту відкрито відділення для лікування хворих тяжкої (мультирезистентної) форми туберкульозу у ДОКЛПО Фтизіатрія на 40 ліжок. У Криворізькому протитуберкульозному диспансері №2 після проведення капітального ремонту відкрито клініко-діагностичну лабораторію.

Також з метою попередження туберкульозу серед населення на Дніпропетровщині щороку проводяться місячники боротьби з туберкульозом. Завдяки роботі сучасного пересувного флюорографа жителі віддалених сіл та районів області мають змогу пройти якісне безкоштовне обстеження. Для незахищених верств населення в області організовуються гарячі обіди.

Ці заходи сприяють зниженню рівня захворюваності на туберкульоз серед жителів регіону. Так, у Дніпропетровській області на чверть зменшено захворюваність на туберкульоз серед підлітків.

Пресс-служба ОДА

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here