У Дніпропетровську відкрито пам’ятний знак українським миротворцям

0
51

У Дніпропетровську відкрито пам’ятний знак українським миротворцям

Цього дня на Дніпропетровщині керівник регіону Дмитро Колєсніков відкрив в обласному центрі пам’ятний знак українським миротворцям 240-го окремого спеціального батальйону, який став першим миротворчим батальйоном. У відкритті також взяли участь перший командир 240-го окремого спеціального батальйону полковник запасу Володимир Сидоренко та командир 6-го армійського корпусу генерал-майор Руслан Хомчак.

«Це особливий день – для нашого регіону і для країни в цілому. Вперше на державному рівні ми вшановуємо мужність та відвагу учасників миротворчих операцій, віддаємо данину пам’яті загиблим воїнам-миротворцям. Для Дніпропетровщини День Українського миротворця – це набагато більше, ніж просто святкова дата. Адже саме з нашого регіону почалася історія участі незалежної України в миротворчих операціях під егідою ООН та інших міжнародних організацій. І сьогодні ми встановлюємо пам’ятний знак першому батальйону миротворців, більшість солдатів якого були з Дніпропетровської області», – зазначив Дмитро Колєсніков.

Пам’ятний знак у формі плити виготовлений з граніту чорного кольору розміром 60×80 см та вмонтований до глиби з природного граніту. На плиті розташований надпис: «У липні 1992 року, вперше в історії незалежної України, на базі з’єднань та військових частин 6 гвардії був сформований та введений до складу військ ООН в Боснії та Герцеговині (м.Сараєво) 240-ийокремий спеціальний батальйон. Командир батальйону – полковник Володимир Сидоренко».

«Саме на території нашого регіону формувався перший в історії країни батальйон миротворців – 240-й окремий спеціальний батальйон під командуванням полковника Сидоренка. І ми можемо з гордістю назвати його дніпропетровським батальйоном. Адже у його формуванні брали участь воїни запасу – наші земляки, а матеріальне забезпечення батальйону здійснювалося силами підприємств області», – наголосив Дмитро Колєсніков.

Саме з Дніпропетровська рівно 21 рік тому, 15 липня 1992 року передова група 240-го батальйону відправилась до Сараєво виконувати перше завдання в рамках операції з підтримання миру у колишній Югославії. Сьогодні на Дніпропетровщині проживає кожний десятий воїн-миротворець України.

За два десятиліття Україна взяла участь у 20 миротворчих операціях по всьому світу. Таджикистан і Боснія, Косово і Македонія, Ангола і Гватемала, Ліван і Кувейт, Ірак і Конго – ці операції увійшли до славних сторінок історії збройних сил України.

«Участь у миротворчих місіях – це внесок України до стабільного та безконфліктного розвитку у всьому світі. І ми пишаємося тим, що ця історія починалася тут, на Дніпропетровщині. Пишаємося солдатами, прапорщиками та офіцерами, які з честю виконували та виконують свій військовий обов’язок. Вшанування миротворців – це потужний чинник виховання молодого покоління на принципах честі, вірності обов’язку та служіння найвищим людським цінностям. Українські миротворці – герої нашого часу. І молоде покоління Дніпропетровщини має знати та пам’ятати про цих героїв, брати їх за взірець», – наголосив Дмитро Колєсніков.


Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here