В Дніпропетровську буде створено соціальні центри матері та дитини

0
44

Голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков під час наради з питання «Реалізація в регіоні однієї з нових соціальних ініціатив Президента України щодо розширення мережі центрів матері та дитини» поставив завдання створити на Дніпропетровщині такі центри. У Дніпропетровську такий центр буде відкрито вже на початку 2014 року. Також такі центри з’являться у Дніпродзержинську та Кривому Розі, у цих містах наразі за завданням керівника регіону Дмитра Колєснікова ведеться активна робота з пошуку приміщення, розрахунку необхідного фінансування.

Соціальний центр матері та дитини – це заклад тимчасового проживання жінок на сьомому–дев’ятому місяці вагітності та матерів з дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися в складних життєвих обставинах, що перешкоджають виконанню материнського обов’язку.

«Чужих дітей не буває. Нічиїх дітей не буває. Всі діти – це багатство країни, її майбутнє. Кожна дитина має право на виховання в сім’ї, на батьківське піклування, материнську любов. І якщо у нас є хоча б найменша можливість зберегти сім’ю для дитини – ми маємо цю можливість використати. Соціальні, психологічні та інші інструменти, які можуть бути застосовані для цього – мають бути застосованими», – наголосив керівник регіону Дмитро Колесніков.

Розширення мережі соціальних центрів матері та дитини передбачено новою соціальною ініціативою Президента України Віктора Федоровича Януковича Створення таких центрів дозволить забезпечити соціальний та психологічний супровід матерів з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах і мають намір відмовитися від новонародженої дитини. Мета супроводу – зберегти сім’ю та належне сімейне виховання малюка.

«Кількість відмов від новонароджених дітей в області за останні 6 років знизилась удвічі. У 2011 році матері відмовилися від 75 дітей, у 2012 році – від 53 дітей. Показник зменшується, але це не просто цифри. Це діти, які потребують батьківської турботи. Якщо соціальні обставини життя матері загрожують позбавити дитину материнської любові – обов’язок влади полягає у тому, щоб змінити ці обставини», – підкреслив Дмитро Колєсніков.

В Дніпропетровській області розробляється ціла система закладів, яка дозволяє зберігати сім’ю та залишити дитину у родині. Зокрема, для цього в регіоні благодійна організація «Надія і житло для дітей», благодійний фонд «Розвиток України» у партнерстві з Дніпропетровською облдержадміністрацією до кінця 2013 року перепрофілює Дніпропетровський районний дитячий будинок «Сім’я» у Центр соціальної підтримки дітей та сімей. В закладі отримуватимуть консультації та допомогу молоді мами, які потрапили в складну життєву ситуацію, буде організована робота з кризовими сім’ями, які перебувають на межі розпаду.

Як повідомлялося, на Дніпропетровщині завдяки роботі соціальних працівників у першому півріччі 2013 року 4,5 тис сімей знято з соціального супроводу з позитивним результатом. Всього на обліку в центрах соціальних служб наразі перебуває майже 14 тис сімей, у яких виховується 27,8 тис дітей.



Dnepr.com





ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here