Меморіал на честь героїв форсування Дніпра у с. Військове буде відновлено до Дня Перемоги

0
207

Меморіал на честь героїв форсування Дніпра у с. Військове буде відновлено до Дня Перемоги

Цього року Дніпропетровщина і вся Україна відзначатиме 70-ту річницю форсування Дніпра – однієї з найбільш важливих та героїчних битв Великої Вітчизняної війни, а також 70-річчя визволення Дніпропетровська від німецько-фашистських загарбників. Район сіл Військове – Вовніги був однією з ключових ділянок форсування Дніпра, що тривало тут з 26 до 29 вересня 1943 р., бої на плацдармі точились до 23 жовтня 1943 р. На честь цієї визначної події у с.Військове (Солонянський район) встановлено монумент героям форсування Дніпра.

На разі за підтримки обласної влади проводиться ремонт меморіального комплексу у с.Військове. Для цього з обласного бюджету в рамках Регіональної програми з відновлення пам’яток Великої Вітчизняної війни виділено 300 тис. грн. Під час виїзної наради Дмитро Колєсніков ознайомився з ходом ремонтних робіт, що ведуться на меморіалі. Зокрема, тут заново пофарбують монумент та відновлять блоки з даними про військові частини, що брали участь у форсуванні Дніпра.

Губернатор Дмитро Колєсніков зазначив, що усі ремонтні роботи на меморіалі у с.Військове мають бути закінчені до початку травневих свят і Дня Перемоги.

«Пам’ятники героям Великої Вітчизняної війни – це свідчення нашої шани та поваги до минулого, – зазначив Дмитро Валерійович. – У містах і районах Дніпропетровщини встановлено 948 пам’ятників, 168 меморіальних комплексів, 209 пам’ятних знаків в містах та районах. За три роки більшість з них відремонтовані, оновлені, заново відбудовані. Проте я дав доручення вести постійний аналіз стану пам’ятників та монументів Великої Вітчизняної, необхідності їх ремонту. Цього року загалом в області ми спрямуємо майже 3 млн грн на ремонт і відновлення монументів. Для кожного населеного пункту має бути справою честі берегти пам’ятники на честь героїзму воїнів Великої Вітчизняної війни».

Дмитро Колєсніков також підкреслив, що на необхідності збереження пам’яті про героїв і жертв війни особливо наголосив Президент України ВікторЯнукович. Під час засідання Організаційного комітету з підготовки та відзначення 70-річчя визволення України від фашистських загарбників і 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні Президент дав завдання забезпечити благоустрій усіх меморіалів та пам’ятників, забезпечити належний догляд за ними, реставрацію і збереження від руйнування.

Ще одна важлива робота, яка гідно ведеться на Дніпропетровщині, – розвиток і підтримка пошукового руху. Цю діяльність за підтримки влади веде низка громадських організацій. Лише протягом 2012 р. урочисто поховано 720 загиблих радянських воїнів, військовополонених та мирних жителів, знайдених під час пошукових робіт на місцях боїв у Дніпропетровському, Криничанському, Софіївському, Нікопольському, Царичанському районах області.

Дмитро Колєсніков повідомив, що у 2013 р. будуть урочисто поховані останки ще 71 радянського воїна, виявлені у Томаківському та Криничанському районах під час пошукових робіт.

Нагадаємо, що Урядом створено міжвідомчу комісію, яка координує роботу пошуковців, ветеранських організацій, науковців та громадськості.

«Профільним органом, яке координує цю роботу, стало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, яке очолює наш земляк Геннадій Темнік. Дніпропетровщина завжди вирізнялась шанобливим ставленням до історії подвигу воїнів Великої Вітчизняної війни», – зазначив Дмитро Колєсніков.

Губернатор також повідомив, що відомство при активній співпраці з громадськими організаціями розробило і внесло на розгляд Уряду законопроект «Про проведення пошуку і впорядкування поховань жертв воєн та політичних репресій і увічнення їх пам’яті». Прийняття закону Парламентом дозволить упорядкувати роботу ентузіастів, дати їм нові права і можливості, а також визначить права і повноваження місцевих громад у меморіальній сфері.

Довідка

У форсуванні Дніпра на ділянці Військове – Вовніги брали участь 14 радянських частин і з’єднань. В результаті 22 жовтня 1943 р. було визволене с. Військове, а 25 жовтня 1943 року – Дніпропетровськ та Дніпродзержинськ. 85 воїнів з числа учасників боїв удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

30 жовтня 1968 р. на місці форсування р. Дніпро у с. Військове споруджено 4-гранний пілон. У 1985 р. проведено реконструкцію, в ході якої пам’ятник отримав сучасний вигляд. (Автори – архітектори Л.Супонін, С. Логунов, В. Паламаренко, скульптор Ю.Павлов). Було насипано штучний земляний курган, прилегла до берега сторона облаштована залізобетонними плитами. Плити викладені у вигляді стріли з зіркою біля вершини – символ напрямку руху радянських військ. З обох боків кургану – бетонні стіни, які символізують ворожий опір.

На верхній частині кургану встановлена композиція – прапори, на нижній частині – бронзові тексти та дошки з присвячувальними написами та номерами частин і з’єднань Радянської армії, які форсували Дніпро на ділянці Військове – Вовніги.



Dnepr.com



ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here