Енергозберігаючи теж б’ються

0
396

Енергозберігаючі лампочки практично повністю витіснили лампи Ілліча з ужитку, їх використовують як економного джерела світла і на виробництві, і в побутових умовах. На жаль, при всіх плюсах даного типу ламп є і мінус при випадковому падінні вона розбивається точно також, як і звичайна лампочка, а ось небезпеку несе набагато більшу. Що з цим робити – радять експерти iMedicl.

Часто доводиться чути запитання: якщо вдома розбилася лампочка це небезпечно? Безумовно, це небезпечно, але не до такої міри, що необхідно викликати МНС чи панікувати. А от якщо розбилося 20 лампочок одночасно це вже серйозно!

Справа в тому, що всередині енергозберігаючої лампи знаходяться пари ртуті або ртутна альмагама, речовини першого класу небезпеки: вони знаходяться усередині трубки і залишають її тільки при порушенні цілісності лампи.

Багато хто плутає ртутне наповнення лампи і внутрішнє люмінесцентне покриття скляної трубки, яке в ході експлуатації або у неробочий лампочки може відвалюватися і перебувати всередині. Така ситуація абсолютно не є небезпечною для здоровя, лампа стає джерелом випаровування ртуті тільки при розбитті!

Наслідки

Пари ртуті небезпечні для здоровя, оскільки можуть викликати хронічне отруєння, яке проявляється тремтінням рук, гінгівітом, порушеннями в роботі ЦНС. При великій концентрації парів (масовому розбитті енергозберігаючих лампочок) можливе гостре отруєння ртуттю, яке проявляється слабкістю, болем у животі, блювотою і кровоточивістю ясен (див. Симптоми отруєння ртуттю).

Ртуть в пароподібному стані найбільш небезпечна для дітей та вагітних, тому важливо знати, як діяти в такій ситуації. Сильний шкоду один розбита лампа не принесе, але це не означає, що запобіжні заходи можна ігнорувати.

Скільки ртуті міститься в 1 лампочці?

У кожній енергозберігаючу лампу знаходиться від 1 до 400 мг (в лампах промислового зразка) ртуті, реальна ж загроза для здоровя створюється при концентрації парів ртуті від 0,25 мг / куб приміщення. Для порівняння, в 1 ртутному градуснику міститься 2 г ртуті. Лампочки вітчизняного та китайського виробництва містять пари ртуті, в лампах від європейських виробників в основному використовується менш небезпечна альмагама ртуті, тобто сплав з іншим металом.

Зрозуміло, що небезпека однієї розбитої енергозберігаючої лампи сильно перебільшена в ЗМІ. Але чіткі послідовні дії з усунення наслідків аварії повинні стати правилом, щоб і діти, і оточуючі розуміли, що до ламп даного типу потрібно ставитися дбайливо і акуратно.

Що небезпечніше розбитий ртутний градусник або побита енергозберігаюча лампа

В даному випадку більшої шкоди приносить градусник, оскільки металева ртуть у вигляді дрібних кульок може закотитися плінтуса, в щілини, під меблі і т.д., довгостроково отруюючи повітря приміщень (див. Що робити якщо вдома розбився градусник). У енергозберігаючих лампах ртуть знаходиться у вигляді пари, тобто ніяких кульок на підлозі шукати не треба.

Що робити, коли лампочка лопнула або розбилася?

Закрити кімнату, в якій стався інцидент, вивести звідти людей і тварин.

Відкрити вікно, закривши вікна в інших приміщеннях, щоб виключити протяг. Це основний захід, яке найбільш важливо з усього алгоритму дій. Пароподібна ртуть повинна залишити приміщення. Провітрювати потрібно не менше 2:00, а краще 12-24 ч.

У банку відповідного розміру налити холодної води, якщо є, додати у воду марганцівку.

Одягнути гумові рукавички або поліетиленові пакети на руки.

Зібрати видимі залишки лампи в банку, включаючи цоколь.

Дрібні шматочки скла і люмінесцентного покриття збираються за допомогою мокрої ганчірочки або ватки, якої промачіваются поверхню. Ганчірку і ватку також слід покласти в банку з водою.

Закрити банку кришкою і поставити в темне нежитлове приміщення. Пізніше подзвонити в МНС і дізнатися, куди можна здати відходи.

Ще раз уважно оглянути всі місця, куди могли потрапити шматочки скла від лампи (ніші під меблями, щілини і т.д.).

Вимити підлогу з хлорсодержащим миючим засобом або мильно-содовим розчином.

Прийняти душ.

Утилізувати одяг і взуття, в якій проводилося прибирання, немає необхідності, досить все випрати в окремому тазику.

Якщо розбилася на килимі це небезпечно?

Розбита енергозберігаюча лампа в даному випадку більш небезпечна дрібними шматочками скла, які можуть застрягти в ворсі. Всі видимі шматки скла потрібно зібрати, як описано вище. Килим акуратно скрутити в трубочку і винести в місце, де немає людей (ліс, пустир), гарненько витрусити його або вибити. Можна для надійності залишити килим на відкритому повітрі на добу.

Що не можна робити?

Включати кондиціонер, якщо він є пари ртуті осядуть всередині приладу.

Збирати залишки лампи пилососом знову ж таки, ртуть осяде всередині.

Не варто користуватися мітелкою неакуратні рухи можуть розкидати дрібні шматочки скла по кімнаті.

Зливати банку з водою і залишками скла в каналізацію.

Викидати розбитий лампу, банку із залишками лампи на смітник або в сміттєпровід.

Можна утилізувати разом з побутовими відходами та відпрацьовані (перегорілі), цілі енергозберігаючі лампи їх слід здавати у спеціальні пункти прийому.

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here