Газ для багатих українців може подорожчати втричі

0
29

Газ для багатих українців може подорожчати втричіВ Україні після закінчення опалювального сезону можуть ввести диференційовані ціни на газ. Про це повідомляють чиновники у Міністерстві регіонального розвитку та ЖКГ.

Зокрема, як раніше заявляв прем’єр Микола Азаров, така система тарифів передбачає більш м’які для ‘бідного’ населення і більш жорсткі для ‘багатого’ варіанти збільшення тарифів.

У даному випадку підвищення цін на газ торкнеться тільки тих, хто споживає більше 5 тисяч куб. м газу в рік. За даними МінЖКГ, це близько 20% українців. Таких споживачів розділять на п’ять категорій, і для кожної встановлять конкретний тариф (до 1-ї категорії віднесуть тих, хто використовує 5-6 тис. куб. м, до 5-й більше 12 тис. куб. м). Чим більше домогосподарство буде споживати блакитного палива, тим вище буде тариф. Для останньої категорії громадян газ може подорожчати майже в три рази. Варто зазначити, що уряд таким чином розраховує зібрати додаткові 6 млрд гривень. Різні ціни на газ – це потенційне джерело корупції, оскільки чиновники за хабарі зможуть переводити споживачів з однієї категорії в іншу, пише видання. Колишній голова правління ВАТ ‘Київгаз’ Сергій Слепкань вважає, що єдине правильне рішення – підвищити ціну на газ і встановити єдиний тариф. За його словами, тільки тоді буде зрозуміло, хто за що платить. Нагадаємо, підвищення тарифів є однією з головних умов, при яких МВФ погоджується відновити кредитування України. Раніше влада України заявляла, що сподівається уникнути підвищення тарифів для населення і комунального сектора завдяки тому, що переконає Росію знизити ціну на газ. Проте, за три роки переговорів так і не вдалося цього досягти. Водночас чиновники МВФ упевнені, що тарифи на газ треба підняти відразу мінімум на 30-40% і розробити стратегію подальшого їх підвищення в рази і для всіх.




Джерело: ТСН



Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here