9 – 11 июня, Дні Грузинського Кіно

0
41

9 – 11 июня, Дні Грузинського Кіно

9 - 11 июня, Дні Грузинського Кіно

З 30 травня по 27 червня 2011 року у пяти містах України проходить фестиваль Дні Грузинського Кіно:

30/05 – 01/06 Донецьк кінотеатр Мультіплекс

09/06 – 11/06 Дніпропетровськ – кінотеатр Правда

11/06 – 12/06 Харків кінотеатр Боммер

18/06 – 19/06 Львів Дзиґа. Кіноклуб Олега Яськіва

23/06 – 27/06 Київ кінотеатр Україна

03/07 Запоріжжя кіноклуб Сходження



Офіційна підсумкова прес-конференція відбудеться у Києві 23 червня 2011 року у кінотеатрі Україна. Організатор продюсерська компанія Kontora Pravylo

https://pravylo.com

.

Програму фільмів було відібрано експертною комісією з Грузії та України, всі повнометражні фільми відзняті у 2008-2010 роках у Грузії. Фільми зняті при матеріальній підтримціНаціонального Кіноцентру Грузії й наочно демонструють, як швидко можна досягти зростання якісно нового кінематографу при свідомій політиці підтримки дебютного та молодого кіно. Не зважаючи на проблеми з якими зіштовхувалась країна останні роки, фільми створені у Грузії висвітлюють сучасний погляд режисерів, які дуже часто переносять глядача у поза національний загальнолюдський контекст. У програмі стрічки, які приймали участь та здобували нагороди на міжнародних кінофестивалях та знайшли багато прихильників серед іноземного й грузинського глядача. Фільми вирізняються особливим ставленням грузин до людини, її життя, сповнені щирості, драматизму та глибокого розуміння світу.

У програмі представлені фільми: Рене їде в Голівуд (2010) Аліко Тсабадзе, Три будинки (2008) Зази Урушадзе, Суса (2010) Русудан Пірвелі, Вуличні дні (2010) Левана Когуашвілі. В програмі короткометражних фільмів: Вересень (2010) Вако Кіркітадзе, Мисливець на ворон (2010) Ніка Гугушвілі, Граффіті (2006) Вано Бурдулі , Кров (2010) Ірина Правило, 37 С (2005) Тамара Суламанідзе, Квітнева холоднеча (2010) Торніке Бзіава. Робота українки по однойменному оповіданню Нодара Думбадзе Кров, яка була знята на плівку у Грузії, стрічка завоювала велику популярність серед грузинського глядача й через свій настрій та режисерські рішення була назвала по-справжньому грузинським кіно.

Програма Дні Грузинського Кіно 2011:



Три будинки (2008)

Починається історія з першого будинку, що передає настрій заміського життя двох братів, один з яких не вірить у смерть власної дружини й постійно звертається до неї як до живої, та поступово розпродає картини, які вона писала. Так до них в гості на прохання брата приїжджає друг-психіатр, щоб оглянути хворого, але після кількох розмов з пацієнтом, визнає що той не потребує лікування. Одна з картин намальованих покійною дружиною героя, опиняється в руках у психіатра й таким чином починається дивна мандрівка цієї картини через століття. Дві сови, які зображені на картині випадково випливають вже зовсім в іншому оточенні часів другої світової війни, коли дружини радянського генерала приїжджає забрати його мертве тіло з квартири його коханки. Что умер в бою Товарищ Генерал?! – лунає російською голос розчарованої й досі люблячої дружини.

Картина Дві Сови в останній історії випливає у зовсім іншому ракурсі, як можливість порятунку для двох закоханих, коли любляче серце готове піти на будь що аби утримати поруч обрану. Хлопець, щоб завоювати прихильність батьків коханої вирішує самотужки викрасти картину, яка є родинною реліквією, але вже давно опинилась у руках колекціонера.

Фільм Три будинки учасник Montreal International Film Festival 2009.

Режисер Урушадзе Заза Рамазович, оператор Георгій Швелидзе та Георгій Белідзе, композитор Георгій Цинцадзе. Продюсер фільму Арчил Геловані. 96 хвилин.

Рене їде в Голівуд (2010)

Рене Дадіані живе у великому місті. Він працює в компанії з доставки газу для побутових потреб, але одночасно з цим викладає відео-арт у школі кіно. Він людина з багатьма обличчями, сам він походить з шляхетного роду й його родина повязана тісними стосунками з відомими та шанованими особистостями Грузії такими, як Ілля Чавчавадзе. Рене спостерігає за подіями через свою відеокамеру, й у деякому сенсі камера слугує для нього інструментом фіксації фактів цього світу, оскільки багатовимірна реальність, змішані почуття та прагнення до відриву від суспільства стискають його й він вже не розуміє де реальність, а де його власна вигадка. У героя зявляються незвичні знайомі, яких у фільмі називають Yahoo це люди які пють молоко й кайфують від нього, як від алкоголю, вони маргінали, з якими судилось зіштовхнутись Рене. Він знайомиться з маленьким хлопчиком, якому лишилось жити зовсім не довго, але саме він допоможе Рене знайти вихід з заплутаної ситуації.

Режисер Аліко Тсабадзе. У фільмі грають актори Віктор Барбакадзе та Ніко Тавадзе. Продюсер фільму Арчил Геловані. 90 хвилин.

Вуличні дні (2010)

Головний герой Чекі, ніде не працює, в нього ніколи немає грошей, він намагається боротися за життя власної родини, але весь час програє у цій війні наркотикам. Чекі з тих людей, молодість яких припала на девяності, у фільмі висвітлюються доля цілого покоління. Друзі зі школи священник й міністр, живуть у власних світах, поки Чекі вибирається зі скрути й намагається врятувати свою родину й сина міністра від бажання спробувати наркотики. Проблема Чекі у тому, що цінності на яких він виховувався раптом стали не актуальні, а світ забуття здавався таким легким. ‘Вуличні дні’ не стільки про наркотики, скільки про життя тих, хто знаходиться поза системою, шукаючи простих й швидких рішень. Іка, старшокласник, син міністра: ‘Я маю знайти легкий шлях отримати хороші оцінки!’

Розповідь про хорошу людину у скрутних обставинах і залежностях, фільм ставить питання, відповідь на які кожен знаходить сам. Чекі знайшов рішення, як розімкнути коло у своїй маленькій і важливій історії.

Фільм Вуличні дні був представлений у конкурсній програмі багатьох фестивалів, зокрема у програмі 39-го Міжнародного Кінофестиваля в Ротердамі. На 10-му кінофестивалі східноєвропейського кіно у Вісбадені стрічка отримала Головний приз Золота Лілія, як найкраща робота.

Фільм Вуличні дні приймав участь у фестивалях: Rotterdam International Film Festival, Edinburgh International Film Festival, Moscow International Film Festival, Montreal World Film Festival, Kiev Molodist International Film Festival, goEAST Film Festival (Wiesbaden, Germany) Golden Lilly for the best film, Palic Festival of European Cinema, (Serbia) Tolerance award, Iasi Film Festival (Romania) Grand Prix for the best film, San Paulo Film Festival, Les Arcs Film Festival of European Cinema (France), Georgian Candidate for the Oscars,

Режисер фільму Леван Когуашвілі. Продюсер фільму Арчил Геловані. 89 хвилин.

Суса (2010)



У виробничому передмісті живе 12-річний Суса, який працює на підпільному горілчаному заводі й відповідає за збут пляшок з горілкою у великому місті. Щодня йому доводиться долати довгий шлях, доставляючи горілку у різноманітні ресторації, підпільні ігрові у бінго, просто до питущих людей. Йому доводиться уникати поліції та протистояти підлітковому рекету. Він у постійній, зовсім дорослій боротьбі за виживання. Хоча в нього є мама, яка так само працює на заводі й тато, на якого він чекає, що той одного дня забере їх з мамою до великого міста й у Суси зможе нарешті зявитись шанс на дитинство. Та дорослі часом не такі сильні як їхні діти.

Фестивалі 2010 року у яких приймав участь фільм Суса: Rotterdam IFF, Berlinale, Gotteborg, BAFICI, Buenos Aires IFF, San Francisco IFF, Jeonju IFF, 2010 Grand-Prix, Cannes Market Screening, Pavilion – Cinema du Mond, Shanghai IFF, Taipei IFF, Culture & Cultures, IFF, Best Director, Antalya Golden Orange IFF, Mumbai IFF, Montreal Nouvaou Cinema, Best Actor, Montpellier IFF, Insomnia Prize for Distribution Support, Viennale, Tbilisi IFF, Grand-Prix, Golden Prometheus, Beijing International Film Festival 2011.

Режисер Русудан Пірвелі, продюсер Звіаді Алканадзе. Оператор Міріан Шенгелай. 80 хвилин.

Програма короткого метру на Дні Грузинського Кіно

Вересень (2010)

Режисер: Вако Кіркітадзе

Тривалість – 11,03 хв.

Російські військові знаходять хлопця грузина, який щось приховує від них. Вони будь-що вирішують зясувати його таємницю.

Мисливець на ворон (2010)

Режисер: Ніка Гугушвілі

Тривалість – 7,54 хв.

Ревнощі, зводять чоловіка з розуму, він йде до магазину зброї купити пістолет чи автомат для полювання на ворон.

Граффіті (2006)

Режисер: Вано Бурдулі

Тривалість – 23,54 хв.

Історія кохання двох вуличних художників: дівчини й хлопця, які спілкуються один з одним через графіті, в той час як на них полює поліція.

Кров (2010)

Режисер: Ірина Правило

Тривалість – 27,14 хв.

Про поклик крові й стосунки хлопця-сироти з дідусем та бабусею у традиційному гурійському селищі з його вірою та цінностями.

37 С (2005)

Режисер: Тамара Суламанідзе

Тривалість – 29,47 хв.

Подорожні пригоди сучасного невдахи, якому раптом сильно пощастило.

Квітнева холоднеча (2010)

Режисер: Торніке Бзіава

Тривалість – 15,42 хв.

Події 9 квітня 1989 р – день коли російські війскові без супротиву забили 22 людини саперними лопатками на мітингу у підтримку незалежності Грузії, серед них були жінки й діти.

Партнерами фестивалю виступають: Georgian National Film Center, офіційний авіаперевізник Міжнародні Авіалінії України, компанія Набеглаві – вода №1 за обсягом продажів у Грузії, компанія BTV Group. Медіа-партнери: 5 канал, журнал Країна, Газета по-українські, tochka.net.

Подія у соцмережах: Facebook

https://www.facebook.com/event.php?eid=138417086231461

ВКонтакті

https://vkontakte.ru/event27284274

За офіційної підтримки Посольства Грузії в Україні та Генерального Консульства Грузії у м. Донецьк

Правда-кино

Адрес: просп. им. газ. Правда, 86, Левый берег

Тел.: 371-42-02 (справка), 373-60-00 (автоответчик)

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here