Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков та голова Дніпропетровської облради Євген Удод привітали ветеранів Кривого Рогу з 69-ю річницею визволення міста

0
22

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков та голова Дніпропетровської облради Євген Удод привітали ветеранів Кривого Рогу з 69-ю річницею визволення міста

Бої за визволення майже вщент зруйнованого після 2,5 років окупації міста тривали протягом чотирьох місяців. Вони були запеклі, адже для гітлерівців Кривбас мав особливе стратегічне значення, і фашисти усіма силами протистояли радянським військам.

Кривий Ріг було звільнено 22 лютого 1944 року завдяки самовідданості та героїзму радянських воїнів, і цей день став знаковим в історії нашого регіону.

З нагоди 69 річниці цієї визначної події вшанувати ветеранів, які боролися за свободу та майбутнє нашої рідної землі, зібралося більше 8 тисяч осіб. Віддати данину памяті героям до Кривого Рогу приїхали голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков та голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод. Вони взяли участь в урочистостях, та відзначили ветеранів обласними нагородами та вшанували хвилиною мовчання пам’ять воїнів, життя яких забрала війна.

Наразі у Кривому Розі проживає близько 26 тисяч ветеранів війни, серед яких близько однієї тисячі учасників бойових дій у роки Великої Вітчизняної війни 1941 1945 років, 26 учасників Сталінградської битви, 19 визволителів міста.

Пам’ять про героїчні подвиги ветеранів Великої Вітчизняної війни складає міцну основу для єдності та патріотизму майбутніх поколінь. Вшановувати, піклуватися про них та допомагати це наш синівський обов’язок як нащадків цих славетних воїнів. Обласна влада надає підтримку та потрібну допомогу ветеранам бойових дій своєчасно та у повному обсязі. Це питання завжди знаходиться на особливому контролі, – підкреслив Дмитро Колєсніков.

Час не владний над памяттю про події того часу. Як і десятки років тому, так і сьогодні у нас особливе ставлення до фронтовиків. Ви гордість Кривого Рогу, ви його слава та історія. Депутати Дніпропетровської обласної ради вважають за свій святий обовязок турботу про ветеранів Великої Вітчизняної війни. Ми робимо все можливе задля поліпшення соціального та медичного забезпечення героїв-визволителів нашого краю, – зазначив голова облради Євген Удод.

На Дніпропетровщині реалізуються державні, обласні та міські програми соціального спрямування. На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича за 2012 рік усіх учасників бойових дій забезпечено одноразовою своєчасною виплатою у збільшеному розмірі, інвалідам війни вручено 14 спецавтомобілів. Проводяться поточні ремонти житла ветеранів, вони забезпечуються безкоштовними слуховими апаратами, зубопротезуванням, пільговими рецептами на медикаменти

Усі ветерани користуються пільгами на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, безкоштовно проходять санаторно-курортне лікування, отримують матеріальну допомогу.

Дніпропетровщина шанує своїх героїв-визволителів, які боролися за свободу нашої землі, відбудовували та підіймали країну з руїн у важкі післявоєнні роки.

За підтримки Віце-премєр-міністра України Олександра Вілкула, обласної влади та обласної організацією ветеранів у регіоні діє проект Вдячність поколінь. У межах проекту на Дніпропетровщині проводиться комплекс заходів, спрямованих на увічнення героїчного подвигу воїнів Великої Вітчизняної війни, приурочених до пам’ятних дат значущих боїв, днів звільнення міст та районів області. Проходять мітинги памяті, уроки мужності, зустрічі з ветеранами свідками та учасниками тих подій.

У кожній школі регіону проводяться уроки мужності та патріотичного виховання. Вони дозволяють молоді краще усвідомити події тих часів, виховують повагу до героїзму ветеранів. Створюються музеї воїнської слави, в яких кожен може на власні очі побачити історичні документи, фотокартки часів Другої Світової, обладнання та зброю радянських воїнів. Проводяться зустрічі школярів з ветеранами, під час яких діти мають змогу спілкуватися з учасниками бойових дій та дізнатися про події тих років з перших уст. З дитячого віку жителі Дніпропетровщини знають про події тих часів та розуміють цінність мирного існування.

На Дніпропетровщині за підтримки облдержадміністрації проводиться щорічний обласний конкурс Розповім про подвиг. Його учасники учні загальноосвітніх шкіл області, які в своїх творах прославляють подвиг ветеранів воїнів-визволителів, воїнів-переможців. Конкурс запроваджений з метою збереження історичної памяті українського народу та патріотичне виховання молоді.

Дніпропетровська область має добру традицію вшанування ветеранів війни не лише на День Перемоги, а й кожної річниці відзначення памятних дат. Збереження памяті про героїчний подвиг нашого народу, надання захисту та допомоги ветеранам є одним з пріоритетних напрямків діяльності влади.



За інформацією ОДА



Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here