Театральные деятели Днепропетровщины отреагировали на люстрацию” в театре оперы и балета”

0
42

Театральные деятели Днепропетровщины отреагировали на люстрацию в театре оперы и балетаТеатральная (да и просто культурная) общественность резко отреагировала на происходящую в Днепропетровске ‘люстрацию’. Напомним, 20 января люстраторы и Евромайдан-Днепр ворвались в кабинет директора театра оперы и балета Александра Шароварова, обвинили последнего в сепаратизме и пытались заставить написать заявление об увольнение. Попытка была неудачной и после того, как в кабинете директора из-за спин ‘гостей’ появился флаг РФ, Шароварова вынесли во двор, засунули в мусорный бак и забросали яйцами и мукой.

После заседания правления регионального отделения НСТДУ было обнародовано следующее письмо:



‘Голові облдержадміністрації КОЛОМОЙСЬКОМУ І.В.

Голові обласної ради Удоду Є.Г.

В Прокуратуру міста Дніпропетровська

В Управління внутрішніх справ Дніпропетровська

Всім Засобам масової інформації Дніпропетровська

Всім осередкам Національних творчих спілок України в Дніпропетровській області

Всім керівникам закладів культури Дніпропетровська



ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Ми – члени бюро Правління Дніпропетровського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України, що представляють театральні колективи Дніпропетровська: академічних театрів ім. Т.Г.Шевченка, ім.М.Горького, театру опери та балету, обласного молодіжного, міських театрів Віримо, театру ляльок, КВН ДГУ, телевізійного, театральні критики та театрознавці, провели позачергове засідання з приводу ганебних подій, які мали місце 20 січня 2015 року в театрі опери та балету нашого рідного міста.

20 січня група хуліганів, що представились членами Люстраційного комітету, намагались примусити директора Дніпропетровського академічного театру опери та балету О.В.Шароварова написати заяву про звільнення з роботи за власним бажанням. При цьому були допущені аморальні дії, що принижують людську гідність. Самозвані активісти -люстратори не тільки провели так звану сміттєву люстрацію, що є найганебнішим проявом хамства та засуджується всіма прогресивними людьми Європи, а ще й цинічно знімали всю подію на фото та мобілки. Особливо прикро, що серед цієї групи самозванців був театральний художник І.І.Шулик. Офіційно заявляємо, що ми не підтримуємо його заяв і категорично відмежовуємось від тих негідних дій, у яких він взяв участь. Для нашого міста це нетиповий випадок і вперше стосується нашого колеги, члена нашої творчої громадської організації.

Генеральний директор Дніпропетровського академічного театру опери та балету О.В.Шароваров уже 11 років працює в театрі і є членом нашої спілки. Знаємо його як досвідченого керівника і талановитого менеджера, економічно грамотну та креативно мислячу людину. До результатів його особистої діяльності слід віднести цілий ряд здійснених в театрі творчих проектів, що довели свою актуальність та ефективність. З його ініціативи в театрі було здійснено вперше в світі постановку унікальної оперно-балетної вистави Княгиня Ольга за музикою Героя України Євгена Станковича. Крім того, в репертуарі йдуть також вистави Колиска життя та Проста історія того ж композитора, поставлені в театрі в останні роки за активною підтримки Шароварова О.В. як директора. Він неодноразово виступав меценатом різних заходів спілки, постійно допомагає ветеранам сцени, підтримує творчу молодь.

Ми не можемо байдуже ставитись до того, що представники деяких маловідомих громадських організацій, проводять деструктивні дії у сфері культури, яку вони не знають і до функціонування якої вони не мають відношення. Ми надзвичайно стурбовані тим, що енергія цих активістів направлена не на згуртування громади міста, не на наведення ладу на вулицях і в парках, не на допомогу нужденним: воїнам , переселенцям, багатодітним, інвалідам, а направлена безпосереднього на тих, хто зберігає і поповнює скарбницю української культури .

Сьогодні, як ніколи гостро стоїть питання обєднання діячів культури і митців заради майбутнього української культури у нашому місті. Ми маємо зберегти її кращі надбання та забезпечити подальший гідний розвиток.

Пропонуємо нашим колегам з осередків та організацій творчих спілок як мистецьких громадських організацій провести обговорення цих подій та підтримати наше звернення про необхідність створення нормальних умов для роботи мистецьких організацій і закладів культури в нашому рідному місті. Просимо ЗМІ висвітлити цю подію з оцінкою дій люстраторів. Просимо органи Прокуратури і внутрішніх справ дати цьому ганебному факту відповідну оцінку згідно з чинним законодавством України.

Присутні члени Правління:

Народний артист України А.С. Дудка,

Народний артист України, художній керівник театру ім.. Горького Ж.О. Мельников,

Заслужений діяч мистецтв України,художній керівник театру КВН ДГУ Г.А. Гельфер,

Заслужений діяч мистецтв України, гол.художник обласного молодіжного театру І.І.Шулик,

Художній керівник театру Віримо! В.Є. Петренко,

Театрознавець Т.О.Абрамова,

Заслужений артист України Є.С.Чепурняк,

Заслужений працівник культури України, директор театру ім.Горького Л.Й. Фурсенко,

Автор та музичний керівник театру КВН ДГУ Є.М.Гендін,

Художній керівник телевізійного театру О.Д.Волошина,

Керівник секції театральних критиків В.Г.Десятерик,

Артистка хору театру опери та балету Н.А.Петухова,

Заслужена артистка України Л.М.Аполеніс,

Зав.літературною частиною театру опери та балету Н.М. Іващенко,

Директор театру ляльок В.В.Фетісов,

Головний режисер театру ляльок М.М.Овсяников,

Працівник обласного молодіжного театру І.М.Філенко,

Заслужений діяч мистецтв України, головний режисер Театру ім.. Т.Г.Шевченко,заступник Голови правління ДМВ НСТДУ А.І. Канцедайло.

Вірно:

Заслужена артистка України, відповідальний секретар ДМВ НСТДУ Л.І. Вороніна’



Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here