Дніпропетровські герої-ліквідатори аварії на ЧАЕС отримали 15 квартир

0
39

26 квітня Україна відзначає роковини однієї з наймасштабніших техногенних катастроф світу – аварію на Чорнобильській АЕС. Напередодні цього дня голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков та голова облради Євген Удод зустрілися з героями-ліквідаторами, постраждалими внаслідок катастрофи та активістами чорнобильського руху. Під час урочистостей Дмитро Колєсніков та Євген Удод вручили квартири героям-ліквідаторам. Квартири придбані за рахунок державного бюджету в результаті виконання доручення Президента України Віктора Януковича з посилення соціального захисту кожного постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС. Також губернатор та голова облради вручили обласні нагороди активістам чорнобильського руху.

Дніпропетровщина була однією з перших областей, жителі якої ліквідували аварію, надавали допомогу в евакуації населення, постраждалого внаслідок катастрофи. З теплом і співчуттям область взяла до себе і надала житло більш ніж 3 тисячам сімей, які втратили назавжди свою малу Батьківщину.

«Пам’ять про трагічні події 26 квітня буде завжди жити в наших серцях. І ми повинні зробити так, щоб наші нащадки не забували про Чорнобиль і передавали пам’ять про нього наступним поколінням. Обережність і відповідальність у роботі з мирним атомом – це запорука здоров’я і безпеки майбутніх поколінь. А героїзм ліквідаторів – це приклад мужності та патріотизму заради Батьківщини і всього світу. Сьогодні на Дніпропетровщині проживає більше 24 тисяч постраждалих від Чорнобильської катастрофи. І кожен потребує особливої увага. Завдяки соціальним ініціативам Президента України за останні кілька років істотно підвищився рівень соціального захисту чорнобильців», – сказав Дмитро Колєсніков.

Якщо в 2011 році для чорнобильців всій Україні було придбано тільки 80 квартир, то в 2012 році – 475. З цих квартир 16 – для Дніпропетровської області. У2013 році заплановано придбати для чорнобильців України ще 504 квартири, з яких значна частина – для Дніпропетровської області.

У регіоні працює комплексна програма з підтримки чорнобильців. Забезпечено стабільне фінансування державних програм – всі грошові виплати проводяться вчасно. Тільки за 4 місяці цього року в рамках державних соціальних програмам виплачено майже 14 млн. грн. компенсацій чорнобильцям. Це доплати на продукти харчування, додаткові відпустки, виплати на оздоровлення, компенсації сім’ям з дітьми, виплата стипендій та інші соціальні виплати.

«Ми ніколи не забудемо, як тисячі наших земляків, ризикуючи власним життям і здоров’ям, вирушили в епіцентр катастрофи і ліквідували її наслідки. Вони проявили активну життєву позицію в 1986-му, продовжують залишатись небайдужими й сьогодні. Наше завдання – підтримати цих людей й зробити все, аби не допустити виникнення техногенних катастроф у майбутньому», – зазначив голова обласної ради Євген Удод.

Від імені молоді Дніпропетровщини до ліквідаторів зі словами вдячності звернулася голова студентської ради Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В.Лазаряна Оксана Гололобова. «Ми дякуємо вам за ваш подвиг, за наше сьогодення та майбутнє, за можливість жити. Ми будемо берегти пам’ять про героїв цієї трагедії та передавати її майбутнім поколінням», – сказала вона.

Особлива увага приділяється лікуванню й оздоровленню постраждалих від аварії на ЧАЕС. Для цього створені спеціалізовані відділення в обласній лікарні імені Мечникова, у третій міській лікарні Кривого Рогу, п’ятої міської лікарні Дніпрдзержинськ. У рамках Соціальних ініціатив нашого Президента Віктора Федоровича Януковича в 2012 році фінансування на лікування одного пацієнта-чорнобильця виросло втричі.


Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here