24 роки тому було виведено радянські війська з Афганістану. Щороку 15 лютого Україна вшановує учасників бойових дій, що воювали на території інших держав.

0
78

24 роки тому було виведено радянські війська з Афганістану. Щороку 15 лютого Україна вшановує учасників бойових дій, що воювали на території інших держав.

24 роки тому було виведено радянські війська з Афганістану. Щороку 15 лютого Україна вшановує учасників бойових дій, що воювали на території інших держав. На Дніпропетровщині живуть 11,5 тис воїнів-інтернаціоналістів, серед яких майже 9 тис учасники Афганської війни. Звідти не повернулися додому 212 воїнів з Дніпропетровської області, а більше 800 стали інвалідами.

З нагоди Дня вшанування воїнів-інтернаціоналістів на Дніпропетровщині пройшов мітинг, присвячений вшануванню памяті загиблих учасників бойових дій на території інших держав. Разом із ветеранами Афганістану, сімями воїнів, загиблих у інших державах, керівництвом регіону та Дніпропетровська, представниками політичних партій та громадських організацій Дмитро Колєсніков хвилиною мовчання вшанував пам’ять людей, які ціною свого життя боролись за мир у дружніх країнах. Після хвилини мовчання відбулось урочисте покладання квітів до памятника воїнам-інтернаціоналістам Вибух памяті.

Війна в Афганістані це одна з найсумніших сторінок нашої історії. Вона продовжувалась майже 10 років з 1979 по 1989 р. Через неї пройшли близько 150 тис українців, серед яких було 13 тисяч воїнів з Дніпропетровської області. Проте більше 3 тисяч співвітчизників так і не повернулися, 70 вважаються зниклими без вісті або потрапили в полон.

Майже чверть століття минуло з того дня, коли останні підрозділи прикордонників йшли через Міст Дружби, та радянська влада вивела своїх солдат із Афганістану. Біль цієї війни не залишилася на тому березі Амудар’ї. Вона пройшла тим мостом разом з воїнами і живе в душі кожного воїна-афганця пам’яттю про тих, чиї життя забрала чужа земля. Вона оселилася в серцях тих, хто втратив там синів, чоловіків і батьків, – сказав Дмитро Колєсніков, звертаючись до учасників мітингу.

Також губернатор завітав до 65 ветеранів-інтернаціоналістів, які знаходяться на лікуванні в Обласному госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни. Разом вони згадали про подвиги солдатів та офіцерів, які мужньо виконували свій військовий обовязок за межами Батьківщини тих, хто повернувся додому, а також тих, хто загинув на чужій землі.

Я сам служив у гарячих точках і знаю, що таке війна і втрати. Для мене це не сухі цифри зі статистики&hellip,, – сказав Дмитро Колєсніков.

На Дніпропетровщині шанують усіх ветеранів учасників бойових дій на території інших держав та їх сімї. Зокрема, наші воїни служили в Угорщині, Кубі, Чехословаччині, Ефіопії, Югославії, Лівану та Іраку.

Губернатор підкреслив, що першочерговий обовязок влади забезпечити всебічну підтримку кожному воїну-інтернаціоналісту. У регіоні в повному обсязі забезпечено виплату пенсій, медичне та соціальне обслуговування воїнам-інтернаціоналістам, – зазначив Дмитро Колєсніков.

Завдяки укладеному у жовтні 2011 року Меморандуму між обласною владою і обласною громадською організацією воїнів-інтернаціоналістів, важливою складовою роботи визначенні вирішення питань медичного, соціального, побутового забезпечення воїнів-інтернаціоналістів.

Окрім цього, в рамках реалізації програм Соціальної Ініціативи Президента для воїнів-інтернаціоналістів підвищено доплати та пенсії, надаються 50%-100% пільги на комунальні послуги за рахунок державних та місцевих бюджетів, забезпечено санаторно-курортне лікування та необхідна медична допомога. У рамках регіональної та місцевих програм здійснюється допомога ветеранським організаціям, компенсуються витрати на мобільний зв’язок, надається матеріальна допомога. За підтримки обласної влади, сімям загиблих воїнів передбачені пенсії та пільги, у 2012 році виділено 13 квартир.

Наразі у багатьох навчальних закладах створено музеї воїнів-інтернаціоналістів, працюють військово-патріотичні клуби. Щорічно у м. Марганець, Дніпродзержинськ, Новомосковському районі проводяться спортивні змагання на честь загиблих воїнів на території інших держав.

Також щорічно проводяться фестивалі пісень, народжених на землі Афганістану всеукраїнський Афганський вітер у м. Дніпропетровську та Перевал у м. Орджонікідзе.

За матеріалами ОДА

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here